11.03.2019 | 16:40
Прокуратурата отстреля кмета на Созопол
Панайот Рейзи е обвинен за присвояване на 2 млн. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на кмета на Созопол Панайот Рейзи за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв., съобщи държавното обвинение.

Присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, се казва в съобщението. То е извършено чрез общо 33 отделни деяния в периода 29 август 2014 г. и 27 март 2017 г.

Присвоените пари – 1 989474.08 лв., са били притежание на община Созопол, които кметът е трябвало да управлява. Той е плащал пари по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата – изпълнител.

За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори.

Кметът е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, той може да влезе в затвора за между 10 и 20 г., част или цялото му имущество да бъде конфискувано и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Рейзи участва в местната власт на Созопол вече 20 години. В периода 1999 – 2002 г. е бил зам.-кмет, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избран е с листата на ГЕРБ.

Че се готви нещо на почти вечния кмет на Созопол стана ясно след като се направиха репортажи за свлачището на Шофьорския плаж на юг от Созопол. На терена инвеститорът от ГБС реално подготвя разширение на скъпия си курортен комплекс „Свети Тома“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране