07.06.2024 | 18:13
„Промяната“ се разпада след изборите
Даниел Лорер е изпаднал в своеобразна изолация и не получава подкрепата на нито едно от крилата в ПП

В навечерието на ключовите за страната избори две в едно – за национален и Европарламент, „Продължаваме промяната“, която спечели изборите през 2021 година и обеща радикални реформи в държавата, е пред разпад. Междуособици раздират партията на Кирил Петков и Асен Василев, в която са формирани няколко лагера и всеки води задкулисни битки срещу другия.

Основните враждуващи ядра се оформят около Кирил и Асен. Бившият финансов министър от дълго време демонстрира, че иска да се еманципира от доскорошния си партньор. Аналитичният подход на Василев в политиката отдавна е в остро противоречие с екзалтираното и често неадекватно поведение на харвардския му приятел. Финансистът се дразнел от непремерените изказвания на Петков и най-вече от силната му обвързаност с Лена Бориславова. Асен Василев не спирал да роптае срещу пикантните подробности за връзката на Кирил Петков с амбициозната юристка, чиято експертиза не оценявал особено. Преди години Лена Бориславова слезе от правителствен самолет, който трябваше да пътува за 24 май до Рим, защото на борда се появи Асен и канадката Линда.

Съпредседателите на партията имали кръг от фаворити и водели самостоятелна политика, за да ги лансират. Кирил Петков е влязъл в тайна договорка с Христо Петров, по-известен като Хазарта. Рапърът бил разочарован от участието си в политиката, хулите на които е подложен, и намаляването на хонорарите от участия. Хазарта бил твърдо решен да напусне парламента, но Петков го убедил да участва в националните избори, за да бие Бойко Борисов. В замяна му обещал сигурен пост в Брюксел, въпреки че Хазарта няма висше образование. Любопитното е, че певецът е доведен в партията от приятелката на Кирил Лена Бориславова, която била негов върл почитател. След като се запознали на негов концерт, нахаканата политичка го убедила да се влее в редиците на „Промяната“ и да стане знаме на новата формация.

Асен Василев се дразнел от лансирането на любимци на Петков и смятал, че не приятелството, а качествата и професионалната експертиза са решаващи при издигането на даден човек за фактор в политиката. Това бил основният му дебат с Кирил, с когото все по-трудно намирали допирни точки.

Любопитното е, че едно от основните лица на „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер е изпаднал в своеобразна изолация и не получава подкрепата на нито едно от крилата в „Промяната“. Партията лансира за телевизионни участия всевъзможни представители на ПП, а Лорер, който е сред най-ерудираните членове на формацията, почти липсва от предизборната кампания.

Напрежението по върховете достигало пикови точки не само заради скандалите, от които партията бе разтресена заради изтекли записи и контрабандни канали, но и заради социологическите проучвания, които вещаят слабо представяне на ПП на вота за национален парламент. Възможно е „Промяната“ да се класира на второ място, макар да е загубила внушителните 200 000 души от избирателите. Някои агенции обаче не изключват ПП да заеме доста по-незавидно място и да финализира участието си във вота дори на четвърто място. Подобен срив би бил драматичен и най-вече фатален за крехките връзки между отделните лидери.

Ако това се случи, ще последва разгорещен дебат кой е виновен, а най-вероятно ще се стигне и до искане за смяна на Кирил Петков и Асен Василев. „Демократична България“, от друга страна, от доста време крои планове за разграничаване от ПП след 9 юни, защото формацията на десните градски хора претърпя доста имиджови поражения заради колаборацията си с Кирил и Асен. Всички тези деструктивни процеси ще доведат до тежки разговори сред лидерите на „Промяната“ след вота и дори могат да приключат с разделение на формацията и даже разпад.

Дали това ще се случи, ще стане ясно в нощта след 9 юни, когато ще е ясно кой с каква подкрепа се ползва сред избирателите. Във всички случаи след вота политическото пространство ще бъде пренаредено, макар че основните играчи в него ще останат същите. Надеждата е те да се обединят около общи национални каузи независимо от различията си, за да тръгнат евентуално нещата в страната към по-добро.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Политик като видиш, шамар зад врата! Все ще има защо!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране