10.03.2021 | 12:55
Радев бие Борисов по рейтинг
Рейтингът на премиера е минусов, твърди "Галъп"

В края на един мандат и в една предизборна година е един от моментите, в които личното доверие в политическите фигури става важен фактор. Особено важно за равносметките е да се отчете доверието в трите ключови позиции – президент, председател на Народното събрание, премиер. Това обобщават от  „Галъп интернешънъл болкан“ в последното си проучване.

Според изследването единствената фигура у нас, която вече няколко години остава с положителен личен рейтинг, е президентът Румен Радев.

„Практически всички други популярни политически фигури у нас са с минусов рейтинг. В момента рейтингът на Радев е +24. На практика идентично се движи и институционалният рейтинг на президентството“, казват от „Гапъл“.

За разлика от него рейтингът на премиера Бойко Борисов е минусов (–41). „Все пак Борисов завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности у нас. Това в голяма степен се дължи на сравнително твърдата подкрепа, която партия ГЕРБ разви в годините“, анализират от „Галъп“. Неговият рейтинг е 23%.

„В немалка степен това се дължи и на ситуационните „добавки“ доверие, които Борисов получи в първия етап на коронавируса у нас. Тези добавки не са повишили доверието към политика Борисов, но със сигурност са помогнали то да не стигне до критични нива, след като през лятото спадна“, обясняват още от социологическата агенция.

Според „Галъп“ една от фигурите със сравнително добри показатели за доверие е Цвета Караянчева: 17%.

При нея обаче, както и при Борисов, недоверието превъзхожда доверието (рейтинг от –51).

„Това е стандартната ситуация за български политик. Караянчева е всъщност с доверието на политик от „златната среда“, ако се правят подреждания. В тях винаги начело са политици, които са „отгоре и отстрани“ на ежедневния политически процес или имат „институционален бонус“, а в дъното са най-отдавна познатите политици. Прословуто е вече търсенето за нови политици у нас. Разбира се, буквалното класиране на личности според доверие и рейтинг не е удачен подход – пред различните длъжности стоят различни задачи с различна степен на риск от загуба на доверие“, коментират от „Галъп“.

Междувременно от социологическата агенция обявяват, че доверието в Националния оперативен щаб с борба с коронавируса се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в Щаба е високо. През последния месец 46% отговарят с „да“ на въпроса дали имат доверие на Щаба, а 35% казват „не“.

Равносметката от последната година показва, че обобщеният образ на здравните власти у нас е по-скоро добър. Може би – и защото те са възприемани като в известна степен отдалечени от политиката, пие още в анализа на „Галъп“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране