29.05.2019 | 4:20
Разочарование очаква ГЕРБ, ако се надяват на прошка и къса памет на обществото
„Воля“ беше обречена независимо от всички познати ишерети на Веселин Марешки

Политологът проф. Александър Маринов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с първи коментари след изборите за ЕП.

Водещ: Проф. Маринов, какъв е вашият прочит на тези резултати? Няма като че ли особена изненада в подредбата, особено на първите места, обаче колко сериозно значение ще има разликата между първите ГЕРБ и БСП?
Александър Маринов: Няма изненада, ако говорим в хоризонта на последните седем дни, когато се усещаше, че натам отиват нещата, макар и не с такава съществена разлика, каквато се очертава. Но нека припомним, че преди 30 дни в началото на кампанията картината беше съвсем различна, и БСП имаше реални шансове да спечели тези избори. Не успя да го направи поради това, че не проведе една разумна балансирана, добре премислена политика. А иначе разликата наистина се очертава тежка, да не използвам по-силна дума.
Водещ:Тази шумна, тази уверена БСП, която проследихме не само през последния един месец, оказа ли това негативно влияние на крайния резултат?
Александър Маринов: Оказа начинът или по-точно съдържанието на шума. Не е въпросът в това, че БСП е била агресивна, че не премери смисловите акценти и не подреди нещата във времето. Ще ви дам само един пример: един много съществен реален проблем, какъвто е злоупотребата с власт и корупцията по високите етажи на властта, избухналият „Апартаментгейт“, скандалите с къщи за гости и т.н., това беше една много добра възможност да се защитава европейският път, европейският стандарт на правене на политика. Вместо това, БСП по един доста елементарен начин преекспонира тази тема, битовизира я, затвори я в едни наши съвсем тесни рамки, в следствие на което обществото закономерно се пренасити и загуби интерес. И по този начин беше изхабена една тема, която разбира се тепърва ще напомня за себе си.
Водещ: Във връзка с тази тема вчера чухме Мария Габриел, благодари за дадената прошка. Действително вот на опрощение ли беше това, как да го тълкуваме?
Александър Маринов: Ако ГЕРБ смята, че това е прошка за техните зулуми, тяхно право е да мислят така, но според мен, много горчиво ще се разочароват, ако смятат, че всичко е приключило с тези скандали. Те са само върха на айсберга. Тепърва много други неща ще се научават, нищо че няма избори. Изборите приключиха, обаче животът на обществото продължава. Обществото няма никакво намерение да се примири. Така че г-жа Габриел ако смята, че всичко пито-платено, много дълбоко се заблуждава. За нея може да е така в Брюксел, но тук, в България темата за липсата на отчетност, на прозрачност и на отговорност за упражняването на властта тепърва ще се задълбочава.
Водещ: Като че ли вперили погледи в първите места, с очакването дори на нова политическа ситуация, не очаквахме изненадите, които се случиха малко по на задните места, по-конкретно „Воля“, които не влизат в ЕП, въпреки активната кампания, която водиха, и от друга страна „Демократична България“, които ще изпратят евродепутат.
Александър Маринов: Аз лично не виждам в това изненада. От самото начало бях убеден, че шансовете на „Воля“ се преекспонират. Това е много смешно, знаете ли, да си плащаш да те лъжат, или може би мислиш, че лъжеш хората, и по този начин им внушаваш да гласуват за теб. Така че „Воля“ беше обречена независимо от всички познати ишерети на Марешки. Що се отнася до „Демократична България“, тя имаше своите шансове. Имаше ясни симптоми, че т.нар. „градска десница“ ще си прибере обратно една част от избирателите, които бяха временно отишли към ГЕРБ. Аз не виждам в това изненада – съвсем нормално е тази традиционна градска десница да бъде представена и в националната, и в европейската политика.
Водещ: Извън официалната социология от т.нар. „губещи“, има ли някой, постигнал значителна победа, макар и не точно търсената такава в случая?
Александър Маринов: Трудно ми е да кажа. Сега има някои от по-малките партии, да кажем „Възраждане“, които все пак потвърждават своя резултат от последните парламентарни избори. Има един голям проблем – почти всички партии, с изключение на БСП – това е един особен парадокс – губят значителен брой гласове в сравнение с предишните европейски избори. ГЕРБ губи, най-вероятно ще загуби 80 – 100 хиляди гласа. Това е 1/5 от подадените гласове преди пет години. ДПС губи, въпреки че тук има и друго обяснение – заради негласуването в Турция. ВМРО получава доста по-малко, отколкото преди пет години, макар че тогава беше в коалиция. Да не говорим за патриотите, „Атака“ по-точно и НФСБ. Така че повечето политици имат сериозни проблеми с обществото, тъй като то все повече оттегля своето доверие от действащата политическа класа. А казвам, че е парадокс при БСП, защото БСП прибавя, печели повече гласове, отколкото преди пет години. Вероятно ще прибави един мандат повече, и въпреки всичко там темата е много болезнена, поради причината, която споменах. Там вече въпросът е за пропуснатите възможности и за големите амбиции. Специално в БСП предстоят трудни процеси.
Водещ: Очаквате ли изненади и любопитни моменти при преференциалния вот?
Александър Маринов: Е, да. Това е голямата интрига. В няколко, да не кажа в повечето партии има интрига, но най-вече в БСП. В ГЕРБ също ще видим как се подреждат, ще видим какво се случва в „Демократична България“. Там също имаше определени турбуленции при определянето на листата – първо предварителни вътрешни избори, след това друго решение. Сега ще видим какво ще се случи. Но най-очевидно, че най-голям интерес и любопитство се очаква какво ще се случи в БСП и специално дали Сергей Станишев ще бъде изстрелян нагоре с преференциите. Ако това се случи, това ще сипе допълнително сол в раните на Корнелия Нинова. Трудно е нейното положение сега, много трудно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране