28.02.2020 | 0:07
Робокопи бродят из България
Защо трябва тежко въоръжени полицаи да арестуват чиновничка, а жандармеристи с кучета да затварят цели градове?

„Браво на икономическа полиция. Браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист… въоръжени до зъби, извеждат една жена, която очевидно нито иска да бяга, нито има къде да избяга…  Само танк липсваше, ама това понеже не са имали в Пловдив“.

Иронията на екоминистъра Емил Димиров-Ревизоро е в общи линии първата реакция на официално лице срещу завладяващата страната полицейщина. При това става дума за човек, който само до преди няколко седмици горещо хвалеше МВР и прокуратурата. Възмущението обхвана и вицепремиера Красимир Каракачанов, и депутати от ВМРО. В случая служителката е назначена с протекцията на ВМРО, затова е и възмущението. Същата партия няма принципно несъгласие с подобни действия, особено когато са насочени срещу ромите.

В конкретния случай МВР и прокуратурата демонстрираха изключителна „мъжественост“, като изпратиха тежко въоръжени спецполицаи да арестуват директорката на басейновата дирекция в Пловдив. Очевидно гледали много американски и руски екшъни, те щракнаха публично белезници не на закоравели бандити, а на несъпротивляваща се и неосъждана жена. Но това е само поредният епизод от

новия сезон на полицейската разюзданост в стил „Рамбо“,

осъществявана от приличащи на робокопи мъже с маски, тежко оръжие, кучета, качени на специални автомобили. Преди това те бяха пратени да претърсват и арестуват в комисията по хазарта, при изземването на колекцията на бизнесмена Васил Божков… Мощна демонстрация срещу евентуални престъпници с писалки.

Отделно от това всяка сутрин народът се събужда с полицейска показуха по градове, села и паланки. Блокирани пътища, масови проверки на автомобили, хора с автомати, разхождащи се из кварталите, КПП-та…  Кучета душат по колите, тарашат се багажници наред. Все едно сме в гражданска война. А жителите на тези градове са потенциални престъпници. И, о чудо, открити са 20 кила откраднат арпаджик! И 7 кубика незаконни дърва. После следва рейд през някоя ромска махала, забирането на няколко лица с по 10-20 присъди и 100 висящи производства, за които изобщо не е ясно защо не са в затвора, и всичко замира. Робокопите си имат и любими места – например Бургас е затварян три пъти от жандармерия за по-малко от три месеца.

Мнозина приветстват подобна показност, защото на немалко места в България, където бандити пребиват и грабят възрастни хора, полиция се мярка само по време на подобни кампании.

И накрая резултатът е нулев

Такъв ще е и сега. Защото въпросните чети от тежко въоръжени полицаи, жандармерия, оперативни работници, прокурори минават и си заминават. Защото те и да искат, не могат да останат за постоянно в 4997 села и 257 градове. А докато бръмчаха насам натам, в София и в други градове имаше почти всеки ден  грабеж.

Тази показност със сигурност ще докара поредните присъди в Страсбург. Спомнете си  показните арести на Борислав Гуцанов, Даниел Славов, Алексей Петров, Николай Цонев, Тенчо Попов, братя Стоянови (Дамбовците), семейство Мустафови от Кърджали и много други от времето на първия кабинет на Борисов и на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Арести, които не доведоха до наказания за евентуалните престъпления, а до стотици хиляди евро обезщетения, платени от българските данъкоплатци на въпросните арестувани.

Тогава  „МВР пикчърс“ излъчи запомнящите се реплики

„понеже си абсолютен престъпник“ и „говори, че иначе много ще боли“. Бившата съпруга на Юри Галев разказваше, че полицията арестувала техния син и на три пъти го карала да влиза и излиза от арестанската камионетка, за да станел по-хубав записът.

Помните ли кърджалийското семейство, в чийто дом една нощ влетя МВР и удари дъщерята с вратата? Тогава дори премиерът Борисов се възмути от полицейското насилие и поиска тежки наказания от вътрешния министър. Само дни по-късно обаче Цветан Цветанов твърдеше от парламентарната трибуна: „Няма полицейско насилие. Полицаите са си изпълнили своите задължения“. Междувременно и местната прокуратура оправда полицаите. Накрая Страсбург осъди България.

Всъщност най-големият проблем е, че и тогава, и сега има самозабравяне, тежко газене на човешки права – все неща, които със сигурност не трябва да бъдат приветствани, а порицавани. 

Истина е, че престъпността, особено организираната, изобщо не си поплюва. И е тежко въоръжена, и застрашава дори невинни хора. Затова има барети, специализирани отряди, групи за проникване и задържане, които да арестуват точно такива хора. Оперативни работници и технически лица, занимаващи се с подслушване и следене, малки, по-големи и най-големи началници, струващи милиони и милиарди лева издръжка. И всички те се готвят цял живот за това – да задържат, да събират доказателства, да проверяват и разследват, като зачитат човешките права и демократичните стандарти.

Но когато законната държавна репресия започне да се изражда в полицейщина, се стига до едно – до диктатура. Разбира се, главният прокурор Иван Гешев продължава да е над тези неща и на всички критики да отговоря: „Въобще не ме интересува!“ Нали не плаща за зулумите от джоба си.

Александър Александров, „Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране