16.06.2016 | 12:01
Русия ни осъди да платим 550 млн. евро за АЕЦ „Белене”!
Парите са за вече произведеното оборудване за непостроената атомна централа

Излязъл е арбитражът за АЕЦ “Белене”, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти. “Най-големите ми страхове се разминаха. Арбитражното дело, заведено срещу НЕК, е с решение за 550 млн. евро, които България трябва да плати, но за да изкупи произведеното оборудване”, заяви министър-председателят.

“Има два варианта – НЕК и руската страна да решат да строят реактор или двете страни да се разберат да го продадат”, добави той. “Тъй като спирането на АЕЦ “Белене” бе с решение на Народното събрание Борисов заяви, че в парламента ще се търси най-доброто решение.

Проектът за строежа на АЕЦ “Белене” бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари. Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. АСЕ внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ “Белене”.

Дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че АСЕ по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем. Година по-късно руснаците внесоха допълнителен иск и вдигнаха претенциите си до 1 млрд. евро. Двете арбитражни дела бяха обединени и по последни данни руските претенции са за около 1.2 млрд. евро.

Сагата с АЕЦ “Белене” започна преди 35 години по времето на Тодор Живков. Година след промените през 1989 г. реализираният частично проект е спрян и възроден през 2002 г. от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски.

След проведен през 2006 г. международен търг за избор на технология и изпълнител, тогавашното правителство на Сергей Станишев избра руската компания “Атомстройекспорт” пред чешката “Шкода”, залагайки на чисто нова централа пред дострояването на изградената. Трудностите пред ядрения проект се появиха с идването на власт на правителството на ГЕРБ през 2009 г., когато не бе постигнато съгласие между НЕК и АСЕ за крайната цена на ядрената мощност от два блока по 1000 МВ, а и се оказа, че българската компания има проблеми с финансирането на проекта.

Началото на края настъпи след като германската енергийна компания RWE, която стана партньор на НЕК и трябваше да влезе като частен акционер с 49% в бъдещата АЕЦ “Белене”, се отказа. Така се стигна до второто официално прекратяване на проекта през февруари 2013 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране