03.12.2015 | 0:01
Русия показа как Ердоган получава петрол от халифата, синът и зетят на турския президент ръководят престъпния бизнес
Благодарение на руските въздушни удари обаче обемът на търговията спаднал от 3 млн. на 1,5 млн. барела на ден

Турция е основният получател на петрол от територия под контрола на „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия и Ирак, обяви вчера руското министерство на отбраната, като илюстрира твърденията си със сателитни снимки.

Зам.-министърът Анатолий Антонов твърди, че в престъпната търговия било замесено висшето ръководство на Турция, посочвайки президента Реджеп Ердоган и семейството му. На територията на южната ни съседка от Сирия и Ирак ежедневно влизали необезпокоявани хиляди цистерни с гориво. „Лицата на турските ръководители са оцапани целите с петрол“, каза Антонов.

Началникът на оперативното управление на руския ГЩ Сергей Рудской уточни, че Ердоган се снабдявал с черно злато по три маршрута – западен, северен и източен. Западният бил захранван от петролни полета край джихадистката бърлога Рака. Оттам главно през нощта пътували бензиновози за турските средиземноморски пристанища Искендерун и Дьортьол. По северния маршрут се доставял петрол от Дейр аз Зур до турския град Батман. А по източния – сирийски и иракски нефт бил каран в Джизре.

Антонов оцени петролните приходи на халифата на $2 млрд. годишно. Благодарение на руските въздушни удари обаче обемът на търговията спаднал от 3 млн. на 1,5 млн. барела на ден. За 2 месеца били унищожени 43 рафинерии, 23 преразпределителни комплекса и 1080 цистерни. Странно било, че въпреки наличието на западни разузнавателни дронове в региона водената от САЩ коалиция не се интересувала от петролния алъш-вериш на Ердоган.

„Турският цинизъм е безграничен! Какъв блестящ семеен бизнес е това!“, възкликна той. И посочи, че синът на Ердоган Билал е начело на една от най-големите петролни компании в Турция, а зет му Берат Албайряк е министър на енергетиката. Същите канали се използвали за трафик на оръжие за ислямистите в Сирия. Именно тях се опитал да опази Ердоган, сваляйки руския Су-24 на 24 ноември. За последната седмица от Турция в отреди на ИД и фронта “Ан Нусра” били прехвърлени 2000 бойци, 120 т боеприпаси и 250 автомобила.

„Никой няма право да клевети така Турция“, реагира вчера Ердоган от Катар. И увери, че ако Русия даде „истински“ доказателства, нямало да остане и минута повече на президентския пост. Но в противен случай този, който го обвинява, трябвало да подаде оставка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране