18.06.2016 | 3:32
Руски медии: София пъди НАТО от Черно море
България представлява специален интерес за НАТО като база за разполагане на сили в черноморския регион
“София пъди НАТО от Черно море” (“Утро”); “България се обърна с гръб към НАТО” (“Евразия”), “НАТО се стъписа – България направи категорично изявление в полза на Русия” (“Южен федерален”).  Така руски електронни медии коментират изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че  “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия” .
Вестник “Росийская газета” цитира Андрей Келин, висш служител на руското външно министерство, според когото ако “НАТО формира в региона “постоянно съединение, това естествено ще има дестабилизиращ характер”.
Черно море “съвсем не е морско пространство на НАТО, то няма нищо общо с алианса, корабоплаването в Черно море е напълно свободно”, посочва дипломатът. Изданието посочва, че “България е отказала да се присъедини към бъдещ флот на НАТО в Черно море” и отбелязва, че създаването на флотилия е било предложено от Румъния и Турция.
Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че алиансът смята да засили присъствието си в Черноморския регион, напомня московският официоз.Постоянният представител на Русия в Северноатлантическия съюз Александър Грушко се обяви против засилването на военното присъствие на извънрегионални държави в черноморската акватория, посочва “РБК”.
“Не ми е съвсем ясно за какво става дума, защото Черно море е постоянна величина, както и страните около него. Знаем, че от черноморските държави България, Румъния и Турция са морски сили и притежават флотове, намиращи се в Черно море. Дали ще ги събират в групировка или не, това е работа на военните”, уточнява Грушко.
В средата на май турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани НАТО да засили присъствието си в Черно море. Зам.-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу също се обяви за по-силно присъствие на блока в черноморския регион, припомня изданието.
В неделя САЩ заявиха, че американският ескадрен миноносец “Портър” влиза в Черно море за “рутинно патрулиране съвместно със съюзници и партньори”. Русия обеща ответни мерки, посочва “РБК” и цитира Андрей Келин от външното министерство: “Това не буди у нас одобрение и без съмнение ще предизвика мерки за ответно планиране”.
България представлява специален интерес за НАТО като база за разполагане на сили в черноморския регион, отбелязва електронният в. “Полит”, цитиран от БТА.Украйна заяви, че е готова да се присъедини към бъдещата флотилия на алианса – президентът Порошенко свърза това решение с действията на Русия, по-специално с милитаризацията на Крим, посочва “Слон”.
Очаква се въпросът за засилване на натовското присъствие в Черно море да бъде повдигнат отново на лидерската среща на пакта във Варшава през юли, добавя “Известия”.
Президентът Плевнелиев се обърна вчера с молба към медиите да спрат спекулациите, че ще се правят флотилии “с някого срещу някого”. България не е част от подобни предложения и идеи, добави държавният глава.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране