02.11.2015 | 22:39
Руският съсобственик на “Виваком” поиска от премиера да спре сделката
Братя Велчеви и Спас Русен пробват да откраднат компанията

Руският съсобственик на “Виваком” се обърна към премиера Бойко Борисов и към главния прокурор Сотир Цацаров с искане да предотвратят незаконното придобиване на компанията.

В писмото, изпратено в петък, е описан детайлно опитът за незаконната продажба на Българска телекомуникационна компания.  Сигналът е изпратен от Дмитрий Косарев, който е собственик на компанията EmprenoVenturesLimited, която чрез своите дъщерни фирми притежава 76% от акциите на “Българска телекомуникационна компания”, и действа под фирменото наименование “Виваком”.

Косарев призовава главния прокурор да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията “Виваком” и настоява да се проведе публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи.

“Възмутен съм от факта, че досега  не последва никаква реакция от страна на официалните представители на властта в България относно действията на българските мениджъри на VTBCapital (България), които използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз. Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции, като изискам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети”, пише Косарев.

Той припомня, че VTB Capital (България) притежава незаконно 33% от акциите на “Виваком” и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията. Също така за осъществяването на тази рейдърска атака VTB Capital (България) използва предоставения по-рано кредит в размер на 150 млн. евро. При това е необходимо да се отбележи, че VTB Capital (България) е игнорирал предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит.

Според Косарев, организатори на тази рейдърска атака са мениджърите на VTBCapital (България) Георги и Милен Велчеви, които, използвайки служебното си положение, се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев.

“VTB Capital (България) възнамерява да осъществи незаконна продажба на 100% от акциите на “Виваком”, които се намират при него като залог, по непрозрачен начин, без истинска конкуренция и в нарушение на правата и интересите на текущите акционери във “Виваком”, което ще нанесе вреда на интересите на българската държава, в частност на Фонда за гарантиране на банкови депозити”, се казва в писмото.

Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е престижната адвокатска компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP (Лондон), която изцяло потвърждава законността на исканията на техния клиент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране