16.10.2015 | 0:01
Руснаци отмъкват Виваком на безценица!
Далаверата била замислена от Спас Русев, сивият кардинал на НДСВ

Невиждан грабеж на БТК се готви в близките дни. Далаверата е замислена от екип начело със Спас Русев, българинът, който състави почти сам правителството на Симеон Сакскобургготски от Лондон. Дейни участници са още Милен Велчев, финансов министър от същото правителство, брат му Георги Велчев – като представители на руската Внешторгбанк.

Също и Атанас Бостанджиев, бивш ръководител на ВТБ – Капитал – офиса в Лондон, а сега в част от Ross tehnologia – sanction list.

Групата се опитва да се възползва от дължимия мостови заем от 150 млн евро на компанията, който трябваше да бъде изплатен през май. Още през април, а и в последното си интервю собственикът на КТБ Цветан Василев заяви, че ако не се намери кой, а това може да е и държавата, да погаси мостовия заем, то Виваком ще стане 77% руска собственост. Срокът за заема бе изтеглен от май за средата на октомври. Сега Русев-Велчеви и компания опитват да заграбят Виваком на безценица. По този начин в КТБ няма да влязат никакви пари, което е тотална загуба за държавата и вложителите. В момента реалната цена на мобилния оператор е около 850-900 млн евро. Аферистите обаче смятат да налапат компанията за не повече от 150-200 млн. Къде ще отиде разликата от близо 600 млн евро – всеки може да се сети.

Според запонати готвената сделка не е съгласувана с правителството. Премиерът Бойко Борисов нееднократно заявява, че няма да допусне да се разграбват активи на КТБ на безценица. Някои предприятия обаче вече бяха превзети от подставени фирми на Делян Пеевски и Александър Сталийски от кръга “Котараците”. Не реагира нито прокуратурата, нито ДАНС, нито финансовите институции. Грабежът на БТК също ли е “планиран” от този кръг и братя Велчеви, питат вложители на фалираната банка.

За сравнение в момента компанията Сърбия телеком се продава за 1,8 млрд евро при EBITDA (Оперативната печалба – приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация) 270 млн евро. По тази оценка 77% от Виваком трябва да струва 430-440 млн евро. Да не говорим, ако се прибави и Nurts (водещият доставчик на услуги, излъчване и пренос на радио и телевизионни програми в България) – цената нарства драстично.

В тесен кръг Милен Велчев се хвалел, че с тази сделка ще си върне на Бойко Борисов за това, че му изкара снимките от яхтата в Монако. На нея финансовият министър на Сакскобургготски играеше лежерно карти с контабадист №1 по онова време Иван Тодоров – Доктора. Велчев и досега не е простил на Борисов, че освети връзките му с подземния свят. Само че с аферата Виваком той ще закопае преди всичко държавата, както и хилядите вложители и кредитори в КТБ, защото едни от основните активи ще бъде откраднат по най-разбойнически начин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране