09.06.2024 | 13:42
С благословията на Брюксел: Борисов прави правителство на малцинството
Той разчитал на хората на Слави Трифонов да са новият „златен пръст” в кабинета му

Правителство на ГЕРБ със сигурност ще има след изборите. Тази категоричност пред най-приближените си проявил лидерът Бойко Борисов, научи „Уикенд” от верни хора на Генерала. Въпреки че заплашва с пореден вот, ако няма голяма подкрепа на 9 юни, бившият премиер бил категоричен, че ще опита да състави кабинетна малцинството, след като получил благословията на Брюксел.

Това станало преди броени дни, когато Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия, пристигна у нас и се разходи с Борисов из Пловдив. Въпреки че се готви избор на нов върховен комисар и ЕК се тресе от интриги кой ще седне в стола на фон дер Лайен, лидерът на ГЕРБ получил уверение, че Брюксел ще подкрепи бъдещ кабинет на Борисов с партии, които той си избере сам. Което по думите на активисти на формацията позволявало открита коалиция с ДПС. До това обаче нямало да се стигне – идеята е ГЕРБ да предложат изцяло свое правителство, а останалите да го подкрепят.

Въпреки че схемата и намеренията на Борисов са тайна за широката общественост, от партията за малко да получат удар, след като министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова започнала да разгласява без да иска козовете на бившия премиер. Коритарова раздухала как до края на годината магистрала „Хемус” ше се увеличи с още 17 километра, което е напълно не в правомощията на служебен кабинет, а хората на Борисов побеснели, тъй като това ясно показвало, че ще има сигурно правителство и то ще е на Бойко Борисов. Премиерът Димитър Главчев, който е аватар на лидера на ГЕРБ и същевременно и верен на президента също бил наясно, че правителство след 9 юни ще има, но въпреки заканата да си мълчат министрите, Коритарова се издънила.

Намерението на лидера на ГЕРБ било да състави правителство на малцинството, в което обаче на този етап не се предвиждало участието на старите муцуни от „сглобката”, Борисов разчитал на хората на Слави Трифонов да са новият „златен пръст” в кабинета му. От ГЕРБ били уверени, че въпреки острите критики, депутатите на Дългия ще се поблазнят от облагите на властта. „Има такъв народ” почти сигурно ще получи място в парламента, като според повечето проучвания дори ще увеличат резултата си спрямо година по-рано и може да имат над 20 депутата.

Въпреки че преди време Бойко Борисов и Слави Трифонов бяха на нож и тогавашният премиер нарече Дългия „вампир”, ситуацията в момента била съвсем различна. При съставянето на кабинет след 9 юни лидерът на ГЕРБ бил категоричен, че няма да има начело на властта повече Мария Габриел или академици – той щял да е премиер и да осъществи рекорда да е четирикратен министър-председател на България. Все още лидерът на ГЕРБ е вторият най-дълго управлявал премиер в историята на страната, но амбицията му е да „бие” не Тодор Живков, а Станко Тодоров, който е най-дълго властвалият премиер. На този етап Борисов е управлявал 3606 дни, докато комунистическият водач Тодоров – 3632 дни, установи проверка на „Уикенд”.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Асфалто Риос от Банкя се завръща….. Боже, пази България от селски и харвардски иди.оти!….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране