12.05.2017 | 14:54
Съд нареди на президента Румен Радев да предостави стенограмите за КТБ
Президентството трябва да плати и 310 лв. разноски по делото

Президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на Корпоративната търговска банка (КТБ), реши Софийският административен съд.

Решението е от 10 май и може да се обжалва пред ВАС. Президентството трябва да плати и 310 лв. разноски.
Делото е по жалбата на А. Г. Ч., който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството. На 29 юни 2014 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на БНБ Иван Искров, министри, политици, банкери, икономически експерти. По разкази на очевидци тогава е обсъждана “банкова ваканция”, тоест затваряне на всички банки. Няма официална информация кой е направил предложението и какви са били коментарите.

Правото да се търси и получава информация по чл. 41 ал. 1 от конституцията обхваща задължението на държавните органи да осигуряват достъп до общественозначима информация, мотивира се съдия Стефан Станчев.

На срещата на 29 юни 2014 г. “са обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ.“ С риск от тавталогия тази мотивировка на оспорвания отказ не се вмества в афишираната „професионална тайна“, пише в мотивите.

“Консултациите при президента, проведени на 29.06.2014 г., са се състояли именно във връзка с обсъждане на опити за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като на тях управителят на БНБ е направил анализ на ситуацията. Логично следва обществено значим въпрос, имало ли е заплаха за националната сигурност и ако е имало, защо тази стенограма не е класифицирана и с определено ниво на секретност”, посочва съдията. Според него записите от срещите при президента не са защитена от закона информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране