11.03.2016 | 0:01
Самозабравил се българин означава македонец, а самозабравил се влах – румънец
По думите му, според световните правила не съществува групово признаване на малцинства

Самозабравил се българин означава македонец, а самозабравил се влах – румънец. Това каза историкът и директор на Националния исторически музей във връзка с отвореното писмо на бившият министър на правосъдието на Румъния и евродепутат Моника Маковей, в което настоява за преодоляване на езиковите бариери за етническите румънци в България.

Тя призова България да признае румънските цигани на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет.

„Румънците в България се определят като власи. Не е зле да се знае този дребен, но съществен факт. Те са дошли тук като власи и продължават да се определят като такива”, уточни проф. Димитров пред „Фокус”.

„Г-жа Маковей трябва да се разбере с Индия, тъй като в индийския парламент имаше запитване българските цигани да се обявят за индийци, тоест да имаме индийски етнос в България”, посочи още той.

По думите му, според световните правила не съществува групово признаване на малцинства. „Националната идентичност може да бъде индивидуално право на всеки човек. Що се отнася до историческия произход на ромите, те действително са индийци, смесени с египетски копти в движението на тази каста към Европа. Разбира се, те научават различни езици, като в един момент турския става преобладаващ. Затова съществува понятието турски цигани или български цигани”, коментира проф. Димитров.

Във връзка с текста на писмото, в който се посочва, че румънците би трябвало да изучават учебните предмети и да проповядват в църквите на румънски език, проф. Димитров посочи: „Аз не знам някой да не позволява на румънците в България да изучават румънски език и да говорят на него”.

Проф. Димитров подчерта, че категорията „румънец”, може да се определи като „абсолютно измислена”, създадена през XIX век. „Тогава власи и молдовци се обединяват в една държава, но за да не са казва държавата Влахо-Молдова или Влахо-Богдания, както е старото има на Молдова, те са решили да се казва Румъния. Искали са да намекнат, че са потомци на античния Рим. Тези времена са отминали, понятието си е останало, но това е една изкуствена категория, която не е съществувала в Античността и Средновековието”, обясни още проф. Димитров. По думите му, няма основание да се искат повече права за циганите в посочените в писмото селища. „Нека те сами се определят какви са – българи, турци, индийци или румънци”, категоричен бе директорът на НИМ.

България е еднонационална държава и национални малцинства не съществуват. Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език си избере в съответното учебно заведение, каза днес по темата вицепремиерът Ивайло Калфин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране