06.05.2016 | 0:01
Санирането ни е некачествено, скоро Европа ще го забрани
Саниране, което може да струва 250 000, се печели за 800 000, възмутиха се архитекти

“Ще дадем 1 млрд. лева за саниране клас С, който скоро ще бъде забранен в Европа, защото е нискокачествено”, заяви зам.-председателят на Камарата на архитектите Николай Гълъбов. Според него в момента лошото качество се стимулира.

“Във ВиК сектора, където се слагат тръби, които след 2 години протичат. Клас С при енергийно саниране е извън Европа, скоро ще бъде забранен. Ние го поставяме като цел за нашето саниране, което струва 1 млрд.”, заяви архитект Гълъбов.

От Камарата на архитектите остро критикуваха моделът на инжинеринга, според който се избират изпълнителите на строителните обект и настояха да се върне конкурсното начало. “При инженеринга печели този, който е избран. Саниране, което може да струва 250 хил., се печели за 800 хил.”, обясни архитектът.

“Чуваме, че чиновници възлагат договори на едни и същи проектанти. Подозираме, че там има комисионерство – връщане на част от парите на възложителя”, каза Гълъбов. Той даде пример с Благоевград, където от 15 фирми, заявили готовност за участие в конкурс, 14 били дисквалифицирани.

“Общините нямат финансови ресурси и хора, които да подготвят техническите задания. Те се изготвят от специалисти, които нямат нужната компетентност и след това заданието бива хвърляно на най-ниска цена. Когато е неразбираемо, заданието може да се коментира по различен начин, създават се възможности за корупция. Неяснотата на нормативната уредба води до това някои чиновници да искат финансово стимулиране, за да прочетат по определен начин закона”, обясниха възможностите за нерегламентирани практики архитектите.

Те призоваха за по-високо качество. “Най-ниска цена за интелектуален продукт не е добър модел. Доклад на ЕК за България е за липса на качество в проектите, нямат оценка на въздействието защо се изпълняват. Строят мостове, а няма път до тях”, даде пример архитект Николай Гълъбов.

Той е категоричен, че цените, на които се работи в България, са 30 % от реалните, което поставя сектора в сивата икономика. “Правителството принуждава архитектите да търси начин да оцеляват. За това после летят дронове. С програмата за саниране след година ще летят много дронове, ако продължи”, убеден е Гълъбов.

“Тази държава се нуждае от министерство на бедността, тя с прекрасната си природа, с чудесните си хора, е най-бедната в Европа. Вероятно най-приляга за това ведомство министърът на финансите – оценката му да е не само колко може да изстисква от хората, а и за това колко те са бедни”, заключи иронично арх. Гълъбов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране