01.07.2024 | 13:42
САЩ към Македония: Няма да има предоговаряне нито с България, нито с Гърция
US посланичката в Скопие с предупреждение към Мицкоски

Договорите на Северна Македония с Гърция и България, свързани с напредъка към ЕС, няма да бъдат предоговаряни, отсече в интервю за радио “Свободна Европа” посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер, предаде БТА.

Агелер визира Преспанското споразумение между Атина и Скопие, което уреди отношенията между двете страни и доведе до смяна на името на югозападната ни съседка на Северна Македония, както и за одобрената от ЕС преговорна рамка, която предвижда промени в македонската конституция, в която да бъдат вписани българите. Това е условие за започване на преговори за македонското членство в ЕС, което Скопие все още не е изпълнило. А новият премиер Християн Мицкоски, встъпил в длъжност преди седмица, като лидер на опозицията преди изборите обещаваше да промени преговорната рамка.

“Без предоговаряне на Преспа, без предоговаряне на напредъка към ЕС. Това е много ясно. Има разлика между казаното по време на кампаниите, казаното през годините и това, което предстои, за да продължим напред. И ние силно се надяваме, че е постигнат напредък, че тези стари употреби или терминологии могат да бъдат оставени настрана и че съседите, които и да са те, започвайки със Северна Македония, ще могат да водят важни разговори, които ще бъдат от полза за всички участващи. Надяваме се да видим това”, отсече Агелер. Според нея гражданите на Северна Македония трябва да изискват от новото правителство прозрачност и борба с корупцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране