10.09.2023 | 12:31
Съветската армия влиза не по желание на ОФ, а заради споразуменията на Чърчил, Сталин и Рузвелт
Режимът в България в периода 1941-1944 е престъпен, защото е съюзник на нацистка Германия

Няма нищо срамно и страшно на 9 септември 2023-а да се изрекат тези еретични днес думи, които нито една телевизия не смее да публикува:

На 9 септември 1944 година властта в Царство България се поема не от комунистите, а от антифашисткия Отечествен фронт, който е част от Антихитлеристката коалиция, в която са СССР, САЩ и Великобритания.

Съветската армия влиза в България не по желание на Отечествения фронт, а по силата на споразуменията между Чърчил, Сталин и Рузвелт в Техеран, Крим и Москва.

От международно-правна гледна точка (по международното право на победителите във Втората световна война) режимът в България в периода 1941-1944 е престъпен, защото е съюзник на нацистка Германия, фашистка Италия и имперска Япония.

Българските партизани, ятаци и ремсисти не са престъпници, а бойци на Антихитлеристката коалиция, снабдявани с оръжия и боеприпаси по въздуха от британските и съветските ВВС. И ако някой днес ги нарича престъпници, значи престъпник е и шефът на британската военна мисия при българските партизани майор Франк Томпсън, пленен и екзекутиран от жандармерията през 1944-а.

Ако във Франция някой си позволи да слави колаборационисткия режим на маршал Петен и да охулва маките (френските партизани), той подлежи на наказателна отговорност. У нас обаче десни депутати искат да криминализират почитта към антифашизма и антифашистите.

Крайно време е управляващата десница в България да се определи на чия страна е: на страната на победилата във Втората световна война Антихитлеристка коалиция или на страната на нацистка Германия и нейните съюзници в Царство България?

Велизар Енчев, Фейсбук

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране