03.08.2015 | 18:43
Съюзът на издателите в България пита: Кои медии проверява НАП?
Безпристрастни ли са данъчните проверки, питат оттам

Съюзът на издателите в България излезе с декларация по повод данъчната проверка на вестник “Сега”, започнала дни, след като премиерът Борисов направи недвусмислен намек срещу изданието. Ето текстът на декларацията

Очакваме информация кои медии проверява НАП.

Съюзът на издателите в България уважава регламентираното от закона право на Националната агенция за приходите (НАП) да упражнява контрол над всички участници в стопанския живот на република България, каквито са и медиите.

Не може да не буди тревога обаче съвпадението, че данъчната ревизия на вестник „Сега“ започна дни след като министър-председателят г-н Бойко Борисов изказа публично недоволството си от това издание. С тревога припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на „Капитал“, „Дневник“ и „Капитал Дейли“ „Икономедиа“. Изданията тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането й, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството “Орешарски” и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите. НАП съобщи, че прави проверки за пет години назад на всички издатели на централни печатни издания и че проверките нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са заради изготвен през юни месец доклад, „че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания”.

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад. Съюзът на издателите в България изразява надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за  проверка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране