12.04.2021 | 18:40
Ще има ли чистка в ГЕРБ заради резултатите на изборите?
Менда Стоянова, Красимир Велчев, Пламен Нунев и Йорданка Фандъкова - това са хората, които вероятно ще загубят постовете си в Изпълнителната комисия

Насроченият за 11 май Национален съвет на ГЕРБ обещава да се превърне в голямо пролетно почистване на партията. Такива са анонсите, които идват от близки до лидера Бойко Борисов, но засега никой не е сигурен кои ще се окажат излишните в ръководството.

Дневният ред на майския форум предвижда смяна на зам.-председателите и членове на Изпълнителната комисия на партията.  Националното събрание на ГЕРБ се провежда по график, тъй като според устава това трябва да става на 4 години. През 2019 г. обаче Борисов свика и едно извънредно заседание, за да бъде махнат от поста му на зам.-председател тогавашният втори в партията Цветан Цветанов.

В момента заместници на Борисов в партията останаха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. Точно двамата обаче са сред хората, които попадат в плановете на Борисов за смяна по висшите етажи на ГЕРБ, твърди “24 часа”. Лидерът на партията бил разочарован от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им. В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но се е сринал с повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г.

Още в първите дни след изборите Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне. На тях открито казал претенциите си, че от тези населени места е трябвало ГЕРБ да получи повече гласове.

Йорданка Фандъкова ще излезе най-вероятно от партийното ръководство, за да се посвети само на управлението на София. Специално за столицата Борисов бил недоволен, че кметът и общинските съветници от ГЕРБ не са били активни в предизборната кампания.

Все още лидерът не бил сигурен дали ще смени Димитър Николов като заместник-председател на ГЕРБ. В подобна ситуация бил и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който рискува да напусне Изпълнителната комисия, защото в неговия МИР управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Засега не е ясна съдбата на новизлюпения депутат и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев. Той трябва да обяснява защо ГЕРБ успя да се пребори едва за три мандата под тепетата на последния вот, което никога не се  е случвало досега.  Като градски лидер на партията именно Тотев отговаряше за представянето на изборите.

Пловдив е на път да загуби и единствения си представител в Изпълнителната комисия на ГЕРБ Менда Стоянова, която се очаква със сигурност да сдаде поста.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране