28.12.2018 | 0:14
Ще има ли винетки по околовръстното?
Столична община ще настоява за столичани такси да не се въвеждат

Винетки или тол-такси ще се събират по околовръстния път на София? На този въпрос трябва да намерят отговор Столична община и АПИ. Представители на СО и на агенцията имат разговор по темата, насрочен за днес, предаде БНР.

Трябва да се уточни как жители на близките до София населени места, които са част от голямата община, да бъдат освободени от пътните такси при преминаване с автомобилите си по околовръстното. Столична община ще настоява за столичани такси да не се въвеждат.

АПИ пък са на мнение, че по някои части от околовръстния път на София, като Северната скоростна тангента например, преминава интензивен и транзитен трафик от тежкотоварни автомобили и те следва да плащат такси.

По закон околовръстният път е част от републиканската пътна мрежа и за него се изисква винетка. В отговор на запитвания от АПИ обаче информират, че винетки трябват само за използването на републиканската пътна мрежа, извън населеното място.

От АПИ допълват, че има диалог със Столичната община за постигането на консенсус и намирането на работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки коли, кои използват тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране