25.02.2015 | 20:45
Швейцария цяла Пирина ни гледа! Случайност? Не мисля…
Алпите треперят от заплахата "втора кабинка в Банско"

Виктор Николаев, НТВ: …Филип Цанов е в студиото. От, така да се каже, контраорганизацията „Природа за хората и регионите“… Очертава се, ако днес има наистина на заседанието на правителството решение по този повод (изграждането на втори лифт в Банско и разширяването на ски зоната, б.р.), протест. Възможно е да има и „Орлов мост“ – втора част, като протести на екозащитници. Вие как отговаряте?…

Филип Цанов: …Заплашват правителството, премиера, обществеността, че те ще правят „Орлов мост“ 2. Кой знае кво се е случило на „Орлов мост“ 1, та ще правят „Орлов мост“ 2.

ВН: Основният въпрос е – ще се узаконят ли нарушения, за които вече е признато? И ще се застроява ли Пирин по един незаконен начин в разрез с обществения интерес?

ФЦ: Затова искам да започна малко от по-рано. Преди 2004 т. е правен план за управление на Пирин… Той е финансиран от българо-швейцарска програма с финансовата подкрепа на швейцарската Агенция за развитие и сътрудничество. Освен тази швейцарска програма той е финансиран още от една програма, пак швейцарска програма, за биоразнообразие.

ВН: Това защо го споменавате?

ФЦ: А, защо го споменавам? След малко ще кажа. Най-големите критикари на ски зоната в Банско, въобще за развитието на Банско, е швейцарската органицация WWF с клона си у нас… В момента се реализира, пак около Пирин, нова швейцарска програма… Казва се „Прозрачни планини“. Трета швейцарска програма – казва се „Зелени закони“. И всичките тези швейцарски програми нищо друго не ги интересува в България, ама нищо друго – освен ски зоната в Банско и развитието на ски зоната в Банско. Много ставам самият аз, като наблюдавам целия процес, много подозрителен! Как така швейцарците от толкова много години са страшно загрижени какво става с развитието в България и опазването на природата?

ВН: Какво искате да кажете с това?

ФЦ: Друга програма, пък американска програма, е те пък се загрижили страшно за Рила. Там планът за управление е финансиран от американска програма. Много почнаха да ни помагат в тая област!

ВН: Какво твърдите?

ФЦ: Твърдя, че всичко това, което се прави, всичките тези неща, това нагнетяване на напрежение за изграждането на нещо елементарно, за един втори лифт, от което е ясно, че има полза и държавата, и Банско, и ските, и спортът, всички! – ясно е от 5-6 години, че е необходимо това нещо да се случи. И цялата енергия на всички тези природозащитници така наречени е насочена само към ски зоната…

ВН: Какъв би бил интересът на хората, които изброихте?

ФЦ: Пари! Пари получават. Пари, за да провалят тези проекти.

ВН: Защо?…

ФЦ: Получават пари, защото във всеки един бизнес има конкуренция!

ВН: Конкурентите? Кои конкуренти и с каква цел им плащат пари?

ФЦ: Аз го казах. Конкуренцията отвън плаща на нашите еколози през тези програми, за да стопират развитието.

ВН: Те какво печелят от стопирането на развитието?

ФЦ: Вие сам задавали ли сте си въпроса защо има такава истерия от 5-6 години срещу Банско?

ВН: Какво? Швейцарци искат да не се развива нашия туризъм, за да привличат туристи? Това ли твърдите?

ФЦ: А защо финансират те тогава? Толкова ли са загрижени? Ами в Швейцария няма една мечка, знаете ли?! В планините няма една мечка! Е, как живеят тия швейцарци, като нямат една мечка в планините?!

…Тая целенасочена кампания, която се излива в такава енергия – и то за един лифт! – това е подозрителното. Винаги! Каквото и да се говори, винаги става въпрос за пари!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране