25.02.2016 | 21:43
Скандал: Синът на Ердоган финансира Местан
Турски медии потвърдиха новината на МИГNews-с 20 млн. долара от Турция стартира партията на недоразумението Местан

Синът на турския президент Реджеп Ердоган – Билял, има роля в създаването на новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). Това съобщава турският вестник “Сьозджу”.

“Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) успя да разедини политически и турците в България”, пише в. “Сьозджу”. Вестникът напомня, че изключеният от ДПС Лютви Местан се готви да създаде своя партия под името ДОСТ (приятел – на турски език).

“Скандал: един милион долара от Турция”, пише “Газетепорт”, като съобщава за твърденията, че Местан се е срещал с Билял Ердоган и че Ердоган му предоставил един милион долара. Според публикацията обещаната на Местан обща сума била 20 млн. долара, които щели да се покрият от таен фонд на турското президентство.

За обещаното финансиране от Турция писа единствено МИГNews

“Джумхуриет” и “Биргюн” също информират за публикациите в български медии под заглавия “И от кризата с България изникна Билял” и “Името “Билял” се забърка в кризата с България”. Те се позовават на публикации, които освен това пишели за поет ангажимент на изборите в България да бъдат осигурени 50 хиляди гласа от Турция за партия ДОСТ. Твърди се още, че прехвърлянето на обещаните пари щяло да става с посредничеството на посланика на Турция в София Сюлейман Гьокче, пише “Биргюн”.

Инициативният комитет за учредяването на партия ДОСТ ще се събере в събота, стана ясно в четвъртък. В столичния грандхотел “София” ще са повече от нужните по закон 50 души, сред които 5-имата депутати, напуснали ДПС с Местан, както и бившият шеф на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.

Поддръжниците на Местан се надяват бързо да съберат нужните 2500 подписа, които са необходими за регистрацията на партията.

През последните седмици от ДПС нееднократно даваха сигнали, че от Анкара са притискали техни депутати, кметове и активисти да минат в редиците на ДОСТ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране