04.06.2016 | 22:13
Служителка в здравното министерство получи 10 000 лева заплата. Москов: убивам ги от работа
20-30 чиновници в здравното министерство работили денонощно в последната година и половина

Шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е получила близо 10 000 лв. заплата за месец. За март тя е изработила над 100 часа извънреден труд и е начислено възнаграждение от 9795.85 лева, става ясно от фиш за заплатата й, публикуван във в. “Труд“. Здравният министър Петър Москов не знаеше за случая, но се ангажира да провери дали има нещо нередно, като същевременно подчерта, че Белева и още две дузини служители са претоварени от работа.

Индивидуалната месечна заплата вписана във фиша на Белева е 3 700 лв. , към тях са добавени и още 1350 лв. за минал месец. Нанесени са и три графи за извънреден труд – първата за 87.27 часа – 3210 лв., втората за 13.11 часа – 551 лв. и още 984 лева.

При регламентирана 40-часова работна седмица това означава, че тя е била неотменно в министерството по 12 часа на ден. Любопитно е как са начислени 3761 лв. към заплатата на шефката на инспектората за въпросните 100 часа извънреден труд, след като в Закона за държавния служител е записано, че продължителността на извънредния труд за година не може да надвишава 150 часа, а за месец – 30 часа. Там е предвидено за седмица да не се работи повече от 6 часа извънредно.

Министър Москов каза, че не може да потвърди заплатата на Белева, но ще направи проверка и до понеделник министерството му ще даде информация за възнагражденията във ведомството му. Той заяви, че ако има нарушения, ще последват наказания, но защити екипа си от 20-30 служители, които, по думите му, стоят денонощно на работа и вършат това, което “което години не се е вършило и това, което ред други институции с хиляди левове заплати не вършат“.

“Не съм наясно с това дали определен служител на министерството е взел 3000 или 4000 лева. Ако за това не получа до понеделник смислен отговор и законово основание, ще бъдат взети нужните мерки“, каза Москов, уточнявайки, че неговата заплата е 4 100 лева.

Москов “убива от работа“ 20-30 чиновници, останалите бездействали

“Министерството на здравеопазването в последната година и половина има между 20 и 25 човека, които стоят общо взето денонощно и вършат работата на няколко други институции с хиляди служители. И ако нямате нещо друго освен жълта новина, не бих приел да се хвърли ето толкова съмнение върху качеството на работата на този екип от 20-30 човека, който не спи, който събота и неделя е в министерството, за да свърши това, което години не се е вършило и това, което ред други институции с хиляди левове заплати не вършат“, каза Москов.

“Ако има закононарушение, то ще бъде бъде санкционирано. Но не искам за моите служители, които ги убих от работа в последната година и половина да ме питате защо стоят след работа. Стоят, защото никой друг не стои. И на работа не стои“, добави той, без да е ясно за кои хора говори и колко са те.

Коя е Пенка Белева?

Въз основа на доклад на оглавявания от Белева инспекторат беше проведена акцията във Фонда за лечение на деца, при която бяха арестувани бившия директор Павел Александров и екипа му, обвиненията срещу които все още не са изяснени. Пак след доклад на ръководения от нея инспекторат бе сменен бившия директор на “Пирогов“ Димитър Раденовски в първия мандат на ГЕРБ, като негласно в болниците се коментира, че звеното се използва като бухалка на властта за прокарване на политически уволнения.

Преди седмица в. “Капитал“ публикува обширен материал за Белева: “Личният инспектор на министъра“, в която представи част от докладите на инспектората, довели до ключови уволнения, както и любопитната й биография, която включва длъжностите главен счетоводител в Агенция “Митници” и началник на отдел “Акцизи” в агенцията. Във форуми в интернет Белева фигурира с прозвището “Мазератито“, което според публикацията идвало от съмненията, че е спомагала за обмитяването на автомобили от марката с по-ниски митни сборове, но самата Белева смята, че прякорът й се появява при проверката на спешната болница “Пирогов” от засегнатия бивш директор проф. Раденовски.

Белева оглавява и директорския борд на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс, заради което от месеци има сигнали до министерството, включително и публикации в медии за конфликт на интереси, тъй не е редно да се съвместяват двата поста – контрол над дейността на болниците и участие в борда на болници.

В петък Москов се оказа, че не знае за конфликта и заяви, че представителите на държавата в бордовете на държавните болници не получават възнаграждения за това. Това обаче не променя факта, че един и същи човек едновременно участва в управлението и упражнява контрол над едни и същи болници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране