20.08.2015 | 0:05
София е лошо място за живеене
Столицата е едва на 87-мо място в класацията на Economist Intelligence Unit

София продължава да пропада в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU) за качество на живот в градовете. През тази година столицата ни е поставена на 87-мо място в подреждането, като позициите ѝ се влошават за пета поредна година.

Градът е и един от населените места с най-силен спад в класирането през последните пет години, подчертава “Икономист”. В тази група влизат например Атина, Санкт Петербург и Москва, но и градове като Киев, Триполи и Дамаск, където през последните години се разразиха сериозни конфликти.

EIU проучва 140 града, като ги оценява по 30 фактора, сред които безопасност, здравеопазване, образование, инфраструктура и околна среда. Данните от тази година сочат, че от 2010 г. насам качеството на живот в глобален мащаб се е влошило с 1% заради влошената оценка на показателите за безопасност и стабилност.

“Продължаващите конфликти в Сирия, Украйна и Либия се усложняват от терористичните атаки във Франция и Тунис, както и гражданските размирици в Америка. В Атина строгите икономии, а не толкова гражданското недоволство, натежава върху предоставянето на публични услуги. Киев пък отбелязва най-резкия спад в класацията през последните 12 месеца и сега е сред десетте най-малко приятни за живеене градове“, посочва се в доклада.

За последните пет години промени в качеството на живот се наблюдават в 89 от 140-те изследвани населени места. В 57 от тях се отчита влошаване на условията на живот основно заради конфликти, безработица и икономически проблеми, протести. Най-добрите за живеене градове са средните градове в по-богатите страни с относително ниска гъстота на населението. Това обяснява по-ниското класиране на мегаполиси като Лондон и Ню Йорк.

За четвърта поредна година класацията на най-добрите градове за живеене се оглавява от Мелбърн, който събира оценка от 97,5 точки от 100 възможни. Втората позиция е за Виена, която допреди четири години държеше първенството. Третото място е за Ванкувър, следван от Торонто, Аделаида и Калгари. Същевременно на другия полюс е Дамаск с оценка от 29.3 точки заради продължаващия конфликт в Сирия. Непосредствено преди столицата на Сирия е класирана Дака, а преди това са Порт Морсби, Лагос и Триполи.

Същевременно сред населените места, където е отчетено най-силно подобрение на качеството на живот през изминалата година, попадат Хараре, Дубай, Варшава, Кувейт сити, Хонолулу, Пекин, Братислава, Найроби, Баку и други.

1 коментар

  1. калинко каза:

    На фона на тази констатация е изключително пошъл слогана на герп за изборната кампания където в едър план е изтипосана настоящата кметица,а отзад пише-София-в добри ръце.Видя се колко са добри ръцете и.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране