24.07.2019 | 0:01
„Спаси София“ издига кандидат за кмет на столицата
Борис Бонев ще бъде предложен от инициативен комитет

Гражданското сдружение „Спаси София“ издигна един от създателите си – Борис Бонев (на снимката), за кандидат за кмет на столицата. Той ще бъде предложен от инициативен комитет, а не от политическа формация. Като неполитическа формация „Спаси София“ не може да участва в изборите със своя листа за общински съветници. Сдружението ще участва във вота и с предложения за районни кметове, които също ще бъдат издигнати от инициативни комитети. „Няма да бъда нито усмихнатото лице на корупцията, нито кукла на конци“, каза Бонев при представянето на програмата „План за София“.

„Спаси София“ е един от най-големите критици на действащия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на екипа й. Сдружението се отличи с особена активност в показването на проблемите с ремонта на централната столична улица „Граф Игнатиев“ и зоната около него. Едно от обещанията, които Бонев вече пое, е да спре практиката на „Ремонта на ремонта“ в София и да публикува списък с фирмите – изпълнители на обществени поръчки, които строят некачествено и не изпълняват договорите си в срок. Организацията внесе преди няколко месеца сигнала за промяната в крачка на проекта за подмяна на трамвайните релси по  „Графа“. Той предизвика оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, както и разследване от прокуратурата, по което Крусев впоследствие беше обвинен в ощетяване за над 919 хил. лева. През юли „Спаси София“ внесе друг сигнал в прокуратурата, според който на изпълнителя на ремонта на „Графа“ е спестена глоба от няколко милиона лева, като са признати повече неработни дни заради лошо време, отколкото е било необходимо.

„Спаси София“ бяха сред основните защитници за запазването на трамвай № 6. Правиха подписка и внесоха предложение за пускането на нощни линии на градския транспорт, които вече са факт. Бяха сред основните критици на качеството и при ремонта на бул. „Донкуков“ и се бориха за запазването на паважната настилка по него. Активни са и по наболялата тема за чистотата на въздуха.

Борис Бонев и „Спаси София“ са написали и 300 страници план за развитието на столицата през следващите години. Едно от предложенията е проблемът с презастрояването на града да се реши, като в северната му част се построи чисто нов квартал – Нова София. Той трябва да бъде издигнат на общинска земя в близост до Северната скоростна тангента. Друго предложение е за създаване на автомобилен обход от север на центъра, за пробив с тунел при Сточна гара и вкарване на трафика под земята за сметка на обособяване на пешеходна зона по булевард „Сливница“. Адресът на сайта с програмата на „Спаси София“ е http://planzasofia.bg/.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране