14.04.2019 | 12:10
Станишев: БСП се превръща в ГЕРБ-2. Изниква и въпросът – що дирите в ПЕС
Той не е предложен за кандидат в евролистата на соцформацията

БСП се превръща в ГЕРБ-2. Що дирите вие в ПЕС? Такъв въпрос възниквал с оглед действията на ръководството на соцпартията. Това обяви президентът на Партията на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Както стана ясно, той не е предложен за кандидат в евролистата на соцформацията.  „Това, което виждам като листа, е един голям подарък за ГЕРБ”, посочи президентът на ПЕС пред журналисти преди заседанието на Националния съвет на БСП (т.нар. пленум).

Според Станишев, БСП трябва да отговори на четири въпроса. “Месец и половина се провеждаха събрания, конференции. Партията се произнесе категорично за своите предпочитания и за вижданията на листата. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията или че всичко това е било един фарс”, бил първият въпрос.

„Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и Националния съвет към българското общество, т.е. начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран по начин, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението. Мисля, че всички виждат с невъоръжено око, че има очевидна тенденция на превръщането на БСП във вождическа партия – в ГЕРБ номер 2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП.

Третият въпрос е какво е нашето отношение към Европа, към Европейския съюз. Дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм, да не кажа антиевропейска визия. Т.е. на кого говорим ние на тези избори? На 60-те процента българи, които подкрепят Европейския съюз и виждат в него бъдещето на България, или на тези 20 процента, които са евроскептични”, каза още президентът на ПЕС.

И четвъртият въпрос бил за отношението и посланието към европейските партньори – „към нашето политическо семейство в Европа”. „Защото всички виждаме, че близо една година се води доста яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и европейските социалисти. И това неизбежно поражда въпроса: „А що дирите там? Там ли принадлежите?“ На този въпрос също трябва да има отговор”, обясни Станишев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране