08.07.2019 | 0:01
Станишев: Къде беше Корнелия Нинова по време на острия протест в болницата във Видин?
Там е трябвало да бъде ИБ на БСП и да казва какви предложения прави за здравеопазването, заяви лидерът на ПЕС

Аз критикувам Борисов и е малко смешно, едва ли не, да се внушава, че аз съм колаборационист с Борисов, защото всички знаят в България кой е водил най-много политически битки с Борисов! Това обаче не означава, че не може да има един добър тон. Аз съм убеден, че когато в тази ситуация, която се разигра, огромна част от българите, когато чуха, че името на един българин (на Станишев – бел. ред.) се предлага от Съвета за президент на ЕП и че българският премиер е казал – „да, подкрепям“ – ами че така се прави! Това заяви в „Беновска пита“ по Канал 3 Сергей Станишев, президент на ПЕС, по повод декларацията на БСП срещу оценката му за Борисов като „държавник“.

Сергей Станишев подчерта, че за него визионерството е най-важно, изобщо думата лидер означава някой, който е способен да води, а да води означава не просто да следваш някакви настроения на обществото, защото настроенията на обществото са колебливи. Това означава лидер. „Отговорете ми конкретно за Корнелия Нинова!”, настоя водещата Илиана Беновска. Станишев призна, че е изненадан, изглежда му дребнаво, тъй като в същото това свое участие на което се основава позицията, огласена като позиция на ИБ, той казва, че България е най-бедната страна и критикува политиката на Борисов, с когото си остават опоненти.

Сергей Станишев заяви, че БСП трябва да има наистина опозиционно поведение и да фокусирана върху реалните проблеми на хората. Преди няколко дни например е имало много остър протест в болницата във Видин. Там е трябвало да бъде ИБ на БСП и в този момент да казва какви предложения прави за здравеопазването, защото това е отворена рана за обществото и за всеки един българин. Има и доста други неща, които се случват ежедневно. Опозицията трябва да сочи дефектите на управлението, да го атакува и по този начин да печели доверие. Но, искам да Ви кажа друго, това е само първата фаза, за да бъдеш припознат като алтернатива, е нужно да минеш на друго ниво, да предлагаш решенията, които са убедителни и да изглеждаш също така като политическа сила, която е вътрешно единна, стабилна и предвидима!”, категоричен бе той.

На въпрос в какво са близки с Борисов като политици и по какво се различават, Станишев отговори, че са близки по всички въпроси, които касаят българският национален интерес. И го е доказвал нееднократно на европейско ниво. Такива са членството ни в Шенген, членството ни в еврозоната, изобщо участието ни като пълноправен, интегриран член в ядрото на ЕС, а не в периферията. близки позиции имат и по пакета „Мобилност II”, касаеш българския транспорт. „И по всички неща, които съм показал в миналия ЕП, че сме работили добре с колегите и от ВМРО, и от ДПС, и от ГЕРБ, когато опре до българския национален интерес. И по въпроса за Западните Балкани и тяхната интеграция в ЕС, това също е от български национален интерес. По отношение защита на българите в чужбина. Мога да изреждам още много неща. Това, обаче, не променя нашите различия за това как се управлява днес България, защото все повече е една тенденция цялата власт, политическа – което е нормално, когато си спечелил избори – но и икономическа, обществена да се концентрира в ръцете на една политическа сила. Това е една тенденция, която не е здравословна!”, категоричен беше Сергей Станишев.

Той добави: ГЕРБ са много добре смазана машина, която съчетава власт и изборни резултати и това е свързано с партийни назначния в държавната администрация. Президентът на ПЕС подчерта, че самият той, като министър-председател, не е правил никакви промени в администрацията на МС, защото трябва да има държавна администрация, която, ако си върши добре работата, не трябва да бъде сменяна. Освен това, според него, именно хората, които са свързани или симпатизират на БСП, са били най-често жертва на уволнения по политически причини.

Сергей Станишев заяви, че друго голямо различие между неговото управление и това на ГЕРБ е, че сегашното правителство на Борисов не прави никакви реформи, а просто се опитва да сваля напрежението като раздава пари на парче. „Сегашното правителство няма концепция в нито една сфера за нещо, което да реши фундаментален проблем – било то в образованието, било то в здравеопазването, всичко е кърпеж и това е най-голямата слабост и най-голямото му различие със сегашното управление.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране