10.02.2019 | 8:08
Стефан Софиянски: БСП е на махленско ниво
Силно се надявам да има възраждане на десните партии

Задават се избори и отново се развихря междупартийната компроматна война. Политическите сили си изпускат нервите и не успяват да намерят общ език дори и за решаването на най-важните за страната проблеми.
Предизборните скандали са 30-годишна традиция за страната ни. Враждата между БСП и ГЕРБ обаче може да доведе до появата на трети играч. Дали той няма да се окаже евентуалната партия на президента Румен Радев.
Потърсихме за коментар бившия премиер Стефан Софиянски.

Интервю на Албена БОРИСОВА, ПИК


– Предстоят ни два избора. Дали ще видим възраждане на десните партии, г-н Софиянски?

– Силно се надявам. При това голямо разочарование от настоящите политически сили, които са в парламента – БСП и ГЕРБ, трябва да има възраждане.

– Само разочарованието не е достатъчно. Нали няма да заложите единствено на противопоставянето?

– О, да, точно така. Липсва идеологията, около която да се обединим. Целите трябва да са по-високи. Да не се разчита само на разочарованието от най-големите политически сили в момента. Но надявам се, да я намерим.

– „Ние, десните, дремем. Все едни и същи имена се търкаляме.“ Това казахте пред ПИК в края на миналата година. Още ли сте на същото мнение?

– Сега има раздвижване. Водят се преговори, макар че аз не участвам в тях. Чака се позицията на „Да, България“. Автентичното дясно се загуби. Има либерално присъствие.  Всичко зависи как ще се разберат СДС, „Да, България“ и някои вероятно други десни сили.

– Очаквате ли някакво прегрупиране на силите в целия политически спектър за евроизборите? Възможни ли са екзотични коалиции?

– За екзотика бих приел „Атака“ да се яви със СДС. Но това ми се струва малко вероятно. Засега не очаквам кой знае какво прегрупиране на силите.

– Вие ще участвате ли в изборите?

– Засега не съм мислил. За мен е по-важно да се започне възраждането на дясното.

– Румен Радев каза, че би подкрепил нов политически проект. Леви депутати намекват, че той би могъл да създаде партия. Възможно ли е това?

– Радев е в началото на мандата си. Рано му е. Но може да подкрепи нова политическа формация. Самото му поведение подсказва, че би застанал зад проект на противопоставянето. Логично е, ако има идеология, той да застане зад нея като президент.

– БСП не е ли партия на противопоставянето?

– О, не. БСП е на много ниско ниво. Нейното противопоставяне е на махленски принцип. Не може да се занимаваш с това дали Делян Добрев се е намесвал в Хасково, или не. Дали е опростена 700 хил. лв. неустойка, или не… Трябва вдигане на летвата. От цялото това противопоставяне губят и БСП, и ГЕРБ еднакво.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране