15.03.2016 | 0:01
Стотици нахлуха нелегално в Македония
Имигранти от лагера в Идомени заобиколиха оградата и пробиха през границата

Стотици бежанци нахлуха в Македония днес. Вътрешното министерство в Скопие съобщи, че между 600 и 700 мигранти са влезли нелегално в страната от Гърция.  Имигрантите са пробили при село Моин в района на граничния град Гевгелия. Македонската армия и полиция са реагирали и в момента търсят начин да върнат новодошлите обратно в Гърция.

Международните агенции по-рано съобщиха, че хиляди мигранти са напуснали лагера от гръцката страна на границата при село Идомени и търсят начин да влязат в Македония.

Западната ни съседка в съответствие с регионални и общоевропейски решения спря почти напълно миналата седмица транзитното преминаване на мигранти през територията си. Това предизвика струпване при Идомени, където в момента има между 12 000 и 17 000 мигранти според различни преброявания.

Условията във временния лагер са много лоши поради почти непрекъснатите валежи миналата седмица. Днес хиляди мигранти в лагера най-напред протестираха преди да тръгнат да търсят къде да пресекат границата.

След часове вървене пеше част от тях са успели да заобиколят поставената по границата телена ограда и да влязат на македонска територия, западно от Гевгелия. Македонските власти се опитват да блокират основните точки, от които влизат мигрантите.

Според Атина на гръцка територия има 44 532 мигранти като по-големият дял от тях е в Северна Гърция – 23 042. На гръцките острови в Егейско море са регистрирани 9264 души. В Идомени има 12 000. Отделно, край Кукош има 3540 души, в Поликастро 3370, а в Диавата 2003.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране