03.10.2023 | 10:51
Студен душ за миньорите! Управляващите си мият ръцете с Еврокомисията, протестите били политически
Радослав Рибарски от ПП-ДБ намекна, че не може да бъдат изпълнени исканията на хората, които блокираха пътищата

Преговорите между протестиращите енергетици и управляващите са обречени на провал, тъй като нито едните, нито другите са готови на компромиси. След като хора, които вече пети ден са на барикадите по магистрала „Тракия“ обявиха пред бТВ, че няма да пътуват до София, а ще останат на пътя докато исканията им не бъдат изпълнени, зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски обяви в „Тази сутрин“ по бТВ, че протестите били с политически отенък. Той изтъкна, че някои от нещата, за които хората от улицата настояват, не може да бъдат изпълнени, като естествено обясни, че били в противоречие с конкретните срокове, поставени от Брюксел.

„Ще очакваме срещата с миньорите. Разглеждаме исканията. По някои от тях ще се постигне бързо консенсус, а другите трябва да се обсъдят и да видим дали е нужно да се редактират, изяснят, додефинират. Това е работа на Народното събрание“, каза той в сутрешното предаване.

„Всичко ще бъде обсъдено. Целта е решаване на този казус, който многократно бе обсъждан през изминалите месеци и през предишни кампании. Винаги преди избори този въпрос се повдига, използва се за политическо настройване на хората, заети в този сектор. Това виждаме, че се случва и в момента, но се надяваме на конструктивен разговор, търсене на консенсус и постигане на взаимно съгласие“, заяви Рибарски.

На въпроса на водещата Мария Цънцарова кои са партиите, подкрепящи правителството, които са поканени на срещата и ДПС дали са част от управляващите, Рибарски се затрудни да отговори, но все пак измънка, че мнозинството било съставено предимно от тези партии, тъй като те гласували голяма част от реформите, които предстоят да се случат.

„Не е ли обаче противоречие – вчера Кирил Петков каза, че има опасност, ако започнат отделни политически партии да се срещат с протестиращите, това може да политизира протеста, а в този момент не се срещат всички политически сили, а само онези от управляващото мнозинство?“, попита пък журналистът Златимир Йочев.

„Вие виждате, че този протест има политически оттенък и трябва да се търси решение, а не да продължаваме да политизираме проблема. Това се случва в комисията. От двете страни се чуват политически изявления, но решение няма“, отговори заместник-председателят на комисията.

На въпроса дали може да се изтеглят плановете и да се редактират той отговори с „поредно отлагане не решава проблемът, а ще го задълбочи“.

„Крайната дата беше 30 септември. Трябва време за разглеждане на плана в Европейската комисия. Дълго време е отлаган и политизиран този проблем. Не е намерено решение. Не може да си позволим повече тези хора да стоят в неведение. Това е процесът, който трябва да бъде проведен с Еврокомисията, изчистване на всички въпроси, да се види един завършен план“, заяви Рибарски.

На въпроса колко от исканията може да бъдат изпълнени той отговори, че веднага ще постигнат съгласие за прозрачността за разхода на средства по териториалните планове. Там дори може да дефинираме какво е прозрачност, добави депутатът.

Относно стратегията ще трябва да разширим с интегрирания план за енергетика и климат, който очертава бъдещето й, уточни той.

„Винаги сме апелирали, че стратегия трябва да има, както и цялостен подход към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората. Хората се притесняваха, че тези терени може да бъдат раздадени на парче, а ние търсехме цялостно решение“, заяви Рибарски.

Ще върнете ли плана за въстановяване и тази част, която касае въглищните централи за корекции, попита водещият.

„Той е изпратен. Отразени са коментарите. Предстои 2-3 месеца да бъде обсъждан с ЕК. Ако има неща, които противоречат на този план, които не са в съответствие с него, а именно да създаде заетост и да реши този проблем, който е видим и в момента… Тези централи не работят, а енергията, която произвеждат, зависи от въглеродните емисии, които са по 100 евро, а за 1 МW/ч, трябва над 1,3 тона въглеродни емиси… Това прави цената само за тях за 1 час над 230 лева“, изчисли народният представител.

„Цената за небитовите потребители на свободния пазар е фиксирана на 200 лева с компенсациите, които се раздаваха в миналото“, добави той.

„Механизмът за капацитет е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше сравнено със „студен резерв“. Това доведе до негативна нагласа към този механизъм. Той не е част от териториалния план, това е съвсем друг разговор, който трябва да се проведе с Еврокомисията“, каза още Радослав Рибарски.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов също смята, че протестите се политизират. Това той изтъкна в „Денят започва“ по БНТ.

“Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство”, обясни екоминистърът.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

“За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Т. е. това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим”, обясни Юлиан Попов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране