06.05.2016 | 13:43
Свещениците прокудиха скандалния Дионисий за Гергьовден
По тяхно настояване той не участва в освещаването на бойните знамена

Патриарх Неофит освети бойните знамена в отсъствието на архимандрит Дионисий, който забърка скандала със зарята на Великден, съобщава сайтът “Гласове”.

Свещениците от катедралния храм “Св. Александър Невски” са отказали да отслужат тържествената света литургия с председателя на  храма архимандрит Дионисий. По тази причина тя беше отслужена с помощта на свещеник от друга църква.

Аргументите им бяха, че той проявява неуважение към патриарх Неофит, че е допуснал раздаването на хляба или тялото господне от ръка в ръка, с което го е оскверни и че е поръчал зарята за Великден. Свещениците са изложили вижданията си пред патриарха и чакат решението на Светия синод за съдбата му. Ако Дионисий остане в храма, те ще напуснат, допълва информацията БНТ.

“За нас той извърши поругаване на тялото Христово, особен начин, негов личен начин на причастяване, прекъсване на литургията, за да бъде посрещната иконата. Най-лошото е, че той не осъзнава какво е направил и няма разкаяние в него”, каза отец Костадин.

“Зарята на Великден е най-малкият проблем. Какви други нарушения виждате? Най-голямото, това,което най-много ни боли е поругаването на тялото Христово на Велика събота”, обясни Антоний Милушев, свещеник в храм-паметника “Св.Ал.Невски”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране