30.09.2015 | 21:36
Таня Райковска става конституционен съдия от съдебната квота
Мандатът на конституционните съдии е 9 години
Зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Таня Райковска бе избрана за член на Конституционния съд от съдебната квота. Бомбена заплаха не спря вота.Райковска събра 112 от гласовете на Общото събрание на двете върховни съдилища срещу 52 за колегата си от Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев, с когото стигнаха до балотаж.

Зад тях останаха другите двама кандидати – Борислав Белазелков от ВКС – с 39 гласа, и Симеон Чаначев от ВКС – с 25.  Мандатът на конституционните съдии е 9 години.  Изборът беше помрачен от сигнал за поставено взривно устройство в сградата на Съдебната палата. Той беше подаден от анонимен глас малко преди 13.30 ч., когато трябваше да започне Общото събрание, за което пристигнаха почти всички съдии от ВКС и ВАС – 174 съдии от общо 190.

Председателите на двете съдилища – Лозан Панов и Георги Колев, заявиха че поемат отговорност и събранието ще се проведе.  Първоначално в Съдебната палата не се допускаха никакви хора, после се появи слух, че ще бъдат евакуирани гражданите и журналистите, но в крайна сметка Панов заяви, че заседанието ще се проведе публично в присъствието на журналисти. Гражданите обаче бяха евакуирани.

“Изборът трябва да се състои, защото е важен за държавността, а прозрачността на избора зависи от вас също. Така, че във всички случаи поемам отговорност днес да има избор, надявам се това да се случи. В сградата има много институции, заедно ще предприемем действия във връзка с това да не бъдат отлагани дела заради сигнали за бомба”, каза той пред магистратите, цитиран от БНР.

Неотдавна президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще заложи на проф. Мариана Карагьозова и бившия премиер и дипломат Филип Димитров за членове на КС от своята квота.

Народното събрание също трябва да избере един конституционен съдия, като кандидатите са двама – досегашният омбудсман Константин Пенчев, издигнат от ГЕРБ, и членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране