14.02.2021 | 15:22
Тръмп отново беше оправдан
Процедурата по импийчмънт приключи безславно

Сенатът на Съединените щати приключи обсъжданията за импийчмънт на бившия презинет Доналд Тръмп и го оправда по обвинението, че е подбудил метежа и нахлуването на Капитолия на 6 януари, съобщава Франс прес.

Тогава група привърженици на Тръмп, които не приемаха поражението му в президентските избори на 3 ноември, нахлуха в Капитолия. При сблъсъците загинаха петима човека.

Петдесет и седем сенатори гласуваха „виновен“, а 43 гласуваха „невинен“. Необходимото за осъждането му мнозинство от две трети в горната камара – поне 67 от 100-те сенаторане, бе достигнато. Седем от 50-те републиканци в Сената гласуваха за осъждането на Тръмп.

Това беше втория процес за импийчмънт срещу него. Републиканците го спасиха и на 5 февруари 2020 г., когато бе първият процес в Сената срещу тогавашния президент. В онова гласуване само един сенатор от техните редици – Мит Ромни, гласува за осъждането и отстраняването му от длъжност.

Оправданият от Сената Доналд Тръмп обеща да защитава „величието на Америка“, съобщава Франс прес. „Нашето великолепно, историческо и патриотично движение, „Да направим Америка отново велика“, едва сега започва“, казва Тръмп в комюнике.
„През идните месеци ще имам да споделя много неща с вас и нямам търпение да продължа нашето невероятно приключение по пътя към величието на Америка“, отбелязва той, без да уточнява как вижда политическото си бъдеще.
Демократите се надяваха с тази процедура по импийчмънт да гласуват да се наложи забрана на Доналд Тръмп да заема публична длъжност в бъдеще. Така те искаха да го отстранят от евентуално ново кандидатиране в следващите президентски избори през 2024 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране