08.03.2021 | 16:17
Троловете на Цветанов получават по 1200 лв. на месец
Работещите за партията му правят опити да публикуват абсурдни коментари и под статии на МИГNews.info

1200 лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи – такава е минималната заплата за политически трол в условията на предизборна кампания този месец. Така стигаме до абсурда манипулаторите да печелят повече от учителите.

Оказва се, че много от политическите партии съзнателно прибягват до използването на подобни услуги онлайн.

Официално кампаниите им минават през традиционни и нови медии, с които партиите сключват договори и всички те по закон са публични. Неофициално обаче търсят и онези „сиви“ източници на информация и мнения, които също имат способността да влияят на решения и избори.

Политическите сили избягват сами да купуват тролове, затова предпочитат да го правят през агенции. Цената е между 40 и 60 лв. на ден, като често има и допълнително възнаграждение за лидерите на групи, както и за авторите на посланията, известни повече като „опорки“, разказват специалисти.

За съществуването на армия от политически тролове на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ стана ясно преди месец, когато „Демократична България“ извади доказателства за координирани атаки срещу страниците им в социалните мрежи.

„Игра на тролове в България има и тя е партийна. През последните седмици в „Да, България“ наблюдаваме стотици коментари от фалшиви профили – еднакви, координирани послания, целящи да наводнят страниците ни. Тези десетки профили, създадени през последните два месеца, ни отведоха до една и съща „фабрика за тролове“, свързана с дясната ръка на Цветан Цветанов – Павел Вълнев“, написаха от името на партията в социалните мрежи.

На тролски атаки е подложен и МИГNews.info, тъй като под всяка статия за Цветанов или представител на партията му мигновено се появяват множество коментари, повечето от които са с един и същ IP-адрес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране