23.08.2015 | 19:06
Цацаров ще уволнява прокурора по делото “Октопод”
Формалният повод e скандалът с Росен Животното

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение шефът на специализираната прокуратурата Светлозар Костов незабавно да бъде отстранен от длъжност и срещу него да започне дисциплинарно производство за уволнение, съобщи “Офнюз”. Костов е известен и като прокурора по делото “Октопод”.

Искането на Цацаров беше очаквано, тъй като още преди 10 дни от държавното обвинение съобщиха, че шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е поискала Костов да бъде отстранен от поста и уволнен.

Повод за това е фактът, че Костов е отложил изпълнение на присъда на Росен Петров от групата на Златко Баретата заради заболяване, без да направи проверка на фактите. Петров беше задържан докато почива в Несебър, а в началото на месеца е бил сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, която е влязла в зоналния съвет на БФС на Националния стадион “Васил Левски”.

Петров е трябвало да влезе в затвора за 5 години и 2 месеца, но това не е станало с одобрението на Костов, който на 17 юли е отложил изпълнението на наказанието. На 10 юли адвокатът на Петров депозирал молба за отлагане на изпълнението заради заболяване на осъдения и предстояща през септември операция във Военномедицинска академия. Към молбата са били приложени и три медицински документа, в които на латински е вписана диагноза. Наблюдаващият прокурор бил на мнение, че Петров не страда от тежко заболяване, но Костов приел, че заболяването, макар и неясно какво точно е, тъй като диагнозата е изписана само на латински, е тежко и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието.

Проверката на Апелативната специализирана прокуратура е установила, че представените документи от Петров не са достатъчни и не е изискано каквото и да е експертно становище за възможна несъвместимост на заболяването с изпълнение на наказанието. Още повече, че участието на Петров в нахлуването в БФС и почивката в Несебър потвърждават, че здравето му не пречи да бъде вкаран в затвора. Ако ВСС образува производство, то ще е четвърто срещу Светлозар Костов, след като две бяха образувани по предложение на главния прокурор, а трето – по предложение на членове на съвета. До момента обаче нито една от дисциплинарките не е приключила.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране