04.01.2019 | 10:35
Циркът „Електронни винетки“
След няколко дни на хаос се оказа, че няма кол-център, има измами, полицията не може да проверява новите винетки, а АПИ ги отмени изцяло до 15 януари

Три дни след въвеждането на системата за електронни винетки на всички стана ясно, че тя не работи добре и голяма част от шофьорите не могат да си платят за движението по републиканската пътна мрежа. След като директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обикаляше студиата, за да обясни как системата функционира и всичко е наред, днес същата тази АПИ отмени винетните стикери (поне) до 15 януари, пише Капитал.бг

Дотогава шофьорите няма да бъдат глобявани, тъй като много от тях са изправени пред сериозно изпитание изобщо да платят, дори да имат желание. По закон системата трябваше да влезе в сила на 1 януари, но стана ясно, че има проблеми със сайта, мобилното приложение, наличието на пунктове за самообслужване по бензиностанции и гранични пунктове, както и изобщо проверката дали автомобилът има винетка от страна на полицията. С две думи – пълен хаос.

„Това е най-сложната информационна система, която работи в България в момента, и не може всичко да се случва за миг“, оправда се проф. Олег Асенов, експерт от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), по време на брифинг. „Бъдете търпеливи, системата е нова“, обясни и Антон Антонов, директор на „Национално тол- управление“, пред журналистите.

Интересното е, че „най-сложната система“, която е „нова“, всъщност бива тествана от август насам и АПИ имаше над половин година да се подготви за това. Електронната система за продажба на е-винетки започна преди близо три седмици – на 17 декември.

33% измама, 100% некадърност

След като от 1 януари електронната винетка официално влезе в сила, стана ясно, че тя е, меко казано, трудна за закупуване. Потребителите имаха проблеми с купуването на винетка от приложението или сайта, а повечето проверени терминали за самотаксуване на бензиностанции не работеха или просто липсваха. От граничните пунктове само Капитан Андреево имаше подобен терминал. От днес има такъв и на пункта на Дунав мост при Русе, обясни Антон Антонов, а до края на месеца всички ГКПП ще продават е-винетки най-после.

От днес се спира и конвертирането на хартиени в електронни винетки, тъй като 33% от конвертираните са били измама, обясни Асенов. „Мога да дам пример как 168 винетки са конвертирани за един и същ регистрационен номер на превозното средство. Има и десетки конвертирани месечни винетки за един и същ номер. Няма проблем в системата, потребителите просто се опитват да видят как системата ще реагира. Това обезсмисля процеса на конвертиране“, обясни той. От думите му изобщо не стана ясно защо системата допуска подобна измама, защо тя не е предотвратена и дали АПИ въобще е помислила, че е възможно хората да злоупотребят с нея.

На въпрос на журналисти дали в момента пътната полиция може да разбере дали шофьорът си е купил е-винетка Антонов отговори, че предстои да им бъдат дадени таблети с достъп до системата на е-винетката. Това обаче ще се случи в следващите дни или седмици, тоест в момента полицаите няма как да разберат това.

Отгоре на всичко, в случай че гражданите имат проблем, те няма и как да се свържат с АПИ. Посоченият телефон за контакти всъщност е същият като този за актуалната пътна обстановка. Оказа се, че се структурира тепърва кол-център, обясни Антон Антонов. В „Национално тол-управление“ има цял отдел „Обслужване на клиенти“, който на този етап не функционира.

То така си беше…

Агенция „Пътна инфраструктура“ е получила системата от избрания изпълнител Kapsch и я тествала няколко месеца. Тъй като това очевидно не е било достатъчно време, стана ясно, че поне до края на януари ще се поправят всички пропуски.

Къде обаче лежи вината за този цирк също няма да разберем. Антон Антонов уточни, че фирмата изпълнител е свършила своята работа по е-винетката и няма да бъде санкционирана по никакъв начин. АПИ, очевидно, също.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране