21.10.2015 | 14:20
Цв. Цв. е окончателно оневинен по делото за присвояване
Решението е на Върховния касационен съд

Върховният касационен съд потвърди в сряда окончателно оправдателната присъда на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване на 50 хиляди лева от бюджета на МВР. Това е втори успех за Цветанов по общо трите дела, които бяха заведени срещу него.

Първо прокуратурата сама се отказа от делото за неупражнен контрол върху мобилното подслушване. Сега окончателно фалира в съда и делото за длъжностното присвояване. Остава делото за незаконен отказ да се изпълнят специални разузнавателни средства. По време на разглеждането на делото за присвояването прокуратурата твърдеше, че Цветанов е отклонил въпросните средства от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Върховните съдии приемат, че прокуратурата съди Цветанов с аргументи, които са неприложими към настоящия казус и не могат да послужат като основание за ангажиране на наказателната му отговорност. Според съда държавното обвинение е използвало норми от закона, които засягат служителите на МВР само при постъпването им в системата, но не засягат вече назначени кадри като Орлин Тодоров. В случая става дума за изискването служителите на МВР да не са привлечени като обвиняеми или да не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер.

Според обвинителния акт на прокуратурата 12 000 лв. са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, твърдяха от държавното обвинение. Така общата сума става 50 000 лева. В обвинителния акт се твърдеше също, че на служителите на МВР, работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров, е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че той трябва да бъде уволнен.

1 коментар

  1. Ъглов каза:

    Имаш крава,пиеш мляко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране