06.10.2015 | 18:39
Турция ще приема по-бързо бежанци, върнати от България
Анкара ще укрепи граничните си сили и ще затегне визовата си политика

Турция поема задължението да приема по-бързо обратно мигрантите, които са пристигнали незаконно от нейна територия в България, Румъния и Гърция. Това се посочва в план за действие, предложен от Анкара на институциите на ЕС при посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел.

Турция приема да повиши сътрудничеството си с българските и гръцките власти за предотвратяване на незаконното пресичане на общите граници. За целта ще бъде приложено тристранното споразумение за взаимодействие, с което за общ център се определя ГКПП-Капитан Андреево.

Турската страна ще укрепи граничните си сили, ще затегне визовата си политика към гражданите на държави, източник на мигранти, ще подобри борбата с каналджиите, ще регистрира всички пристигнали по нейните земи мигранти. Анкара поема задължението да осигури подслон, работа и образование на онези мигранти, получили (временен) бежански статут. За целта ЕС ще подпомага работата на разкритите на турска територия шест приемни центъра.

ЕС поема задължението да осигури първоначално 1 милиард евро на Турция до края на следващата година. Ще бъдат отпуснати средства от европейския бюджет и за сирийските бежанци в Ливан, Йордания, Ирак и Египет – общо 4,2 милиарда евро.

ЕС поема задължението да предостави ясна информация на мигрантите в Турция за опасностите, ако се опитат да проникнат в Общността незаконно. Европа ще помогне за подсилването на турския граничен контрол. Ще бъде осигурено европейско съдействие за връщане по държавите на произход на мигрантите, които не са получили статут.

ЕС ще работи с властите в Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Иран за пресичането на потока от мигранти. Предвижда се залегналите в документа мерки да бъдат приложени незабавно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране