16.11.2020 | 19:12
Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС
Причината е новият механизъм за върховенство на закона

Унгария и Полша са блокирали в понеделник приемането на бюджета на ЕС и плана за справяне с последиците от Covid-19 (програмата „ЕС: Следващо поколение“) на среща на представителите на страните на 27-те държави членки, съобщиха източници цитирани от Франс прес и ДПА.

Общият бюджет на ЕС за следващите години възлиза на близо 1.1 трилиона евро, а планът за възстановяване – на допълнителни 750 млрд. евро.

Будапеща и Варшава са се противопоставили на задействането на механизма, който може да лиши от европейски фондове страни членки на ЕС, обвинени в нарушаване на принципа на правовата държава (независимостта на съдебната система и спазването на основни права), припомня АФП.

Евродепутатите и страните членки се споразумяха веднъж в началото на ноември по този механизъм, но сега се оказва, че сделка няма.

Тогава много евродепутати и правителства казаха, че няма да дадат зелена светлина за отпускането на парите, ако няма нов метод, обвързващ еврофинансирането със спазването на демократичните принципи. Още тогава обаче Полша и Унгария обявиха, че може да блокират ратификацията на новия възстановителен фонд на ЕС, ако не харесват условията на механизма за върховенството на закона.

Договореният от представителите на ЕП и Европейския съвет механизъм бе приет в компромисен вариант, който е различен от първоначално планирания от Европейската комисия и Европейския парламент.

Разликата е, че механизмът ще може да се задейства по-трудно, тъй като решение за орязване на еврофондове ще трябва да бъде одобрено от квалифицирано мнозинство от страните членки. На практика това означава, че държавите от Западна и Северна Европа, които са по-настоятелни да се спазва върховенство на закона, няма да могат самостоятелно да стигат до санкции, тъй като ще трябва подкрепа и от други. Въпреки това обаче Будапеща и Варшава не приемат сделката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране