16.03.2021 | 21:23
“В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави“
Българският премиер лъже на едро във Виена

„В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията във Виена заедно с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

По време на брифинга журналистка попита обсъждали ли са Себастиан Курц и Бойко Борисов, като част от Европейската народна партия, темата за свободата на медиите.

„Аз съм печелил 13 избори досега. Каня ви на 6 април да коментираме изборите. Всички социологически агенции, всички – на нашите политически опоненти, включително и външни, дават разлика между 4, 5 до 10 % между ГЕРБ и останалите. На 5 април ще го коментираме“, каза още Борисов.

По думите му въпросът е некоректен, защото най-големите медии в България се държат от големи чуждестранни компании.

„Най-голямата телевизия – бТВ, се държи от чешкия гражданин г-н Келнер, който купи и съответно нашия мобилен оператор. Другата голяма телевизия, втората – „Нова ТВ“, беше закупена от една от най-големите групи – „Юнайтед“. Всичките са сто процента чуждо участие. По никакъв начин не са свързани с нас“, подчерта премиерът.

Борисов каза още, че „това са наши вътрешнополитически работи, които мисля, че може спокойно да попитате големите австрийски компании – в електроразпределението, ОMV и „Капш“, в строителството „Щрабаг“. Десетки, стотици компании. Дали работят добре в България, имат ли административни пречки и проблеми“.

България е на 111-то място по свобода на словото.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране