07.02.2019 | 1:10
Ветото на президента подсети БСП за опасността от цензура
Доскоро социалистите проявяваха безразличие към темата, игнорирайки напълно предупрежденията на медии и неправителствени организации

Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху скандални законодателни промени, застрашаващи свободата на словото в България, рязко преобърна позицията на БСП по казуса. Става въпрос за поправки в Закона за защита на личните данни, които практически поставят медийните публикации под надзора на държавата с благовидния предлог, че трябва да се въведат изискванията на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR).

Доскоро социалистите проявяваха безразличие към темата, игнорирайки напълно предупрежденията на медии и неправителствени организации, че може да се стигне до сериозни ограничения върху работата на журналистите. Не реагираха въобще и при гласуването на поправките в пленарната зала. Така дори заслужиха благодарността на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се зарадва на единодушието, проявено от парламента при разглеждането на законопроекта.

В понеделник обаче държавният глава върна част от новите разпоредби за повторно разглеждане с мотива, че създават „свръхрегулация“, която „прикрива законови ограничения на основни конституционни свободи“. Това беше достатъчно, за да привлече вниманието на социалистите. „Със Закона за защита на личните данни управляващите ще ограничат възможността на журналистите да събират информация за политици. Това се прави само с една цел – да бъде запушена устата на свободната журналистика и на свободното слово“, обяви соцдепутатът Иван Иванов вчера от парламентарната трибуна. Официална позиция на БСП по казуса все още няма, но изявлението на Иванов е показателно, че този път социалистите може да се обявят против скандалните законови текстове.

Дори и парламентарната група на БСП открито да подкрепи президентското вето, вероятността поправките в закона да паднат е почти нулева. Останалите парламентарни политически сили се правят, че проблем не съществува, а управляващите вече дадоха да се разбере, че не възнамеряват да отстъпят.

Във вторник депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обяви, че приетият закон представлява „максимално добрия баланс, който може да се постигне между свободата на изявление и защитата на личните данни”. „Възприети са гъвкави критерии. Те са динамични и дават абсолютната свобода на вас, журналистите, и гъвкавост да съобразявате публичния интерес, както и интереса на този, който дори за момент сте решили, че трябва да бъде унищожен”, обърна се Кирилов към медиите. И дори ги призова: „Пазете децата”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране