21.03.2016 | 0:01
Властта замисля палатков лагер за бежанци в Кресна
На планувания терен няма ток и вода, местните са готови на гражданско неподчинение

Създаването на палатков лагер за бежанци в община Кресна е анонсирал вътрешният министър Румяна Бъчварова. На официална среща и съвместни обучения за опазване на границата между военните и МВР тя е заявила, че Кресна и Петрич може да приютят нуждаещи се чужденци. “Нямаше нищо официално, просто го подхвърли. Но ние сме силно притеснени”, коментира пред Струма” кметът на община Кресна Николай Георгиев.

В присъствието на военния министър Николай Ненчев този петък Бъчварова е заявила, че бежанците може да бъдат настанени на територията на бившите казарми на поделение 22360, до оранжериите на изхода на Кресна в посока Кулата. Георгиев предупреди, че останалите сгради са в окаяно състояние. Няма ток и вода, всичко е разграбено, заяви той.

Местните жители са твърдо против бежанските лагери и плашат с гражданско неподчинение, ако чужденците бъдат изпратени в общината. Населението на Кресна е около 4000 души и хората се притесняват от настаняването на големи групи мигранти. На срещата с министрите не са споменати конкретни бройки колко души ще се окажат изпратени в района. Георгиев очаква граждански протести, ако Бъчварова реализира намеренията си и предупреди, че е възможно затваряне на главния път Е-79, което да се отрази на бизнеса и туризма. Кметът се закани да подкрепи съгражданите си и дори да оглави недоволството.

Георгиев се притеснява, че идеята на Бъчварова ще се отрази на намеренията на общината за привличане на бизнес инвеститори. Той обясни, че общината е поискала да стопанисва терените на бившите казарми. местното ръководство се надява с площ около 200 дка имотът и прилежащите постройки да привлекат инвеститори. По думите му подобно прехвърляне би се отразило добре и на военното министерство, защото ще намали разходите за охрана на обектите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране