24.04.2016 | 0:01
Вместо да даряват, хипермаркетите изхвърлят тонове храна, така им било по-изгодно!
Нямаме стимул да дарявяме, признават търговците

670 000 тона хранителни продукти се изхвърлят всяка година от големите вериги магазини у нас. Това обяви депутатът от Реформаторския блок Петър Славов пред бТВ. Причината е, че за фирмите е икономически по-изгодно да изхвърлят храна, отколкото да я даряват, уточни реформаторът.

В тази връзка РБ предлага законови промени, които ще освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху хранителните продукти, които се даряват, ако остава поне още месец до изтичането на срока на годност. Според Цанка Миланова от Българската хранителна банка срокът до изтичане на годността трябва да е по-кратък за някои продукти. Тя уточни, че и в момента хранителната банка получава дарения от веригите и успява да разпредели около 270 хил. тона хранителни продукти годишно.

Миланова напомни, че има хора, които чакат до кофите за боклук, където изхвърлят храна магазините, за да я вземат от кофите. Людмил Каравасилев, мениджър „Корпоративни комуникации” в една от големите вериги обяви, че и сега даряват храни, но като пилотен проект и биха дарявали повече, ако имат стимули. Той призна, че от икономическа гледна точка за фирмата е по-изгодно да изхвърля.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране