07.05.2016 | 17:42
ВМРО: Ако скандалното протурско вето се приеме, напускаме властта
Т.нар. аргументи на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас

Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност. Това обяви ВМРО в коментар за наложеното по-рано днес от президента Росен Плевнелиев вето на изборните промени, засягащи гласуването в чужбина.

“Предложените от Патриотичния фронт промени в ИК целят прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенната Република България, държава-член на Европейския съюз. Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози”, обявиха от ВМРО в становище по повод наложеното вето.

“Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган. Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на Република България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета „Орешарски“, посочиха от партията.

По думите им решението на президента Плевнелиев да наложи вето е безотговорно, неприемливо и е единствено в услуга на целите на президента Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България – “същият Ердоган, който вчера недвусмислено и ясно показа отношението си към изповядваните от президента Плевнелиев т.нар „европейски ценности“, като ясно, гласно и арогантно заяви на представителите на ЕС да вървят по своя път”.

“Т.нар. аргументи на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса във нашите вътрешни работи”, допълват от ВМРО.

От партията подчертават, че ще съгласуват единна позиция на Патриотичния фронт, като основното послание ще е, че ако “това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече”.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране