01.06.2024 | 11:29
ВМРО: Грижата за децата трябва да е основен национален приоритет!
Отглеждане на здрави деца в образовани семейства, подпомагани от държавата с фокус качествено и конкурентно училищно обучение

През изминалите три седмици на предизборната кампания чуваме само това, което вълнува политиците, и нищо от това, което е важно за хората. ВМРО представи своя план за реформи с конкретни мерки в областта на икономиката, земеделието, външната политика и Северна Македония, здравеопазване. Другите партии ни занимаваха със себе си. Кой с кого щял да се коалира и кой щял да бъде премиер, кой кого назначил и прочие.

Докато тече тази безумна кампания от БАН излязоха с изключително тревожни данни. 40% от България е демографска пустиня, а хората се тъпчат в големите градове. Почти половината от територията на страната, особено в пограничните райони, е изоставена. Всичко това се вижда и с просто око, обезлюдените села, празните къщи и липсата на перспектива.

Сигналът на учените обаче не се забелязва от политиците. Не се забелязва, защото не им е важен. Тук трябва да се работи, а не само да се краде и дели власт.

Трябва комплексна регионална, здравна, икономическа, земеделска политика, която да спаси загиващата ни страна. Трябва национален консенсус по тези въпроси.

В деня на детето трябва да си дадем ясно сметка каква България оставаме на децата си. Нужни са незабавни мерки, СЕГА!

Ето какво предлага ВМРО:

– Държавата да предоставя дългосрочни ипотечни кредити за закупуване на първо жилище на млади семейства

срещу ниска лихва, с гратисен период между 5-10 години, а тези сделки да са освободени от ДДС;

Образование

– увеличение в пъти на стипендиите на учениците за успех и отлични постижения; целеви стипендии за талантливи ученици в размер поне на две минимални работни заплати месечно.

Социална политика

– държавната еднократна помощ за раждане на дете да бъде увеличена от 300 лв. на 10 000 лв. за майките, които ползват отпуск и получават обезщетение за бременност и отглеждане на дете.

– Обезщетението за отглеждане на дете (втора година) да се равнява минимум на две минимални работни заплати, а не както е сега – 780 лв.;

– Всяка майка, която получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете до двегодишна възраст да получава безплатна карта за градския транспорт за времето, в което отглежда детето.

Здравни мерки

– Задължителен предварителен скрининг за бременните жени;

– Разширяване на обхвата на Феталната морфология. Да се прави три пъти по време на бременността. Целта е да се раждат по – здрави деца и така да се облекчи здравната система;

– Феталната морфология да се покрива на 100% от бюджета на НЗОК. При констатирана високорискова бременност НЗОК да покрива последващите изследвания и лечение на 100%.

Това са само част от мерките, които могат да се прилагат. Това са част важните обществени въпроси, а не непрекъснатите скандали.

Длъжни сме да осигурим бъдеще за нашите деца и те трябва да са в центъра на всяка политика!

Длъжни сме поне по тази тема да сме единни. Длъжни сме да покажем единство и сила!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране