09.12.2019 | 14:50
WADA изхвърли Русия за 4 г. от международния спорт
Руски спортисти нямат право да участват на две поредни олимпийски игри и на всякакви международни състезания до края на 2023 г.

Изпълкомът на световната антидопингова агенция (WADA) лиши Русия от право на участие в международни състезания в следващите 4 години. Това стана на заседанието на върховния орган на WADA в Лозана, след като бе изслушано предложението на комисията по съответствие (CRC).

„Препоръката на комисията по съответствие бе приета единодушно“, се казва в краткото съобщение от WADA.

В специален доклад от CRC препоръчаха на WADA да извади Русия от международния спорт до 2023 г. заради доказана манипулация на досиетата на стотици руски спортисти в базата данни на Московската антидопингова лаборатория. От руската страна признаха, че е имало външна намеса в архивите на лабораторията, но обвиниха за това нейния бивш изп. директор Григорий Родченков, емигрирал през 2015 г. в САЩ и превърнал в информатор на ФБР.

Технически Изпълкомът на WADA лиши от лиценз руската антидопингова агенция (РУСАДА), което автоматично означава забрана за участие на руски спортисти по състезания в чужбина. В срока на наказанието влизат летните олимпийски игри в Токио 2020 и зимните в Пекин 2022.

Освен това Русия няма право в следващите 4 години да домакинства на световни първенства, както и да подава заявки за домакинство. Също така на руски държавни служители, както и на ръководствата на Руския олимпийски и на Руския параолимпийски комитети е забранено да посещават международни състезания. Забраната е и за кандидатстване и избиране на руски граждани за ръководни длъжности в международни спортни структури в следващите 4 години.

В решението е записано, че на следващите олимпийски и параолимпийски игри ще могат да участват само „чисти“ от допинг руски спортисти под неутралния флаг на международния олимпийски комитет. Това означава, че всеки спортист от Русия, който желае да участва на най-близките игри – в Токио 2020 (24 юли – 9 август), ще трябва не само да покрие необходимите нормативи, а и да бъде проверяван от независима международна антидопингова организация в продължение на няколко месеца. Тази организация ще трябва да му е издала документ, че е чист и не е използвал забранени в спорта препарати.

Считано от днес, Русия има 21-дневен срок да обжалва решението на WADA пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. МОК не може да се меси в процеса, макар именно МОК да наложи предишното наказание на руския спорт.

„Ние сме длъжни да се съобразим с всяко решение на WADA – коментира президентът на МОК Томас Бах преди заседанието на изпълкома на антидопинговата агенция. – Ние сме подписали кодекса. Това прави всяко решение задължително за олимпийския комитет.“

Що се отнася до наказанието за лишаване от домакинство на големи международни състезания, това ще донесе големи финансови вреди на Русия. За следващите 4 години в страната бяха планирани състезания като: 4 мача от Евро 2020 по футбол; световно първенство по спускане с шейнички 2020; световната шахматна олимпиада 2020, световното по хокей с топка 2020, Евро 2020 по скално катерене, европейско по щанги 2020, финал на Шампионската лига по футбол 2021, Евро 2021 по плуване в малък басейн, световно по хокей на лед за жени 2021, световно по плажен футбол за мъже 2021, световно по волейбол за мъже 2022, световно по борба 2022, лятна Универсиада 2023, световно по хокей на лед за мъже 2023, световно по хокей на лед за младежи 2023, Евро 2024 по водни спортове и др. Освен това Русия бе подала заявка за домакинство на Световната купа по баскетбол за жени 2022, за мача за Суперкупата на УЕФА 2023, Евро 2024 по хандбал за жени и световното по фрийстайл и сноуборд 2025.

Все пак един от членовете на Изпълкома на WADA – полякът Витолд Банка, който на 1 януари ще оглави агенцията, обяви, че мачовете от Евро 2020 по футбол, които са планирани за Санкт Петербург, ще бъдат проведени. Причината е, че състезание под егидата на УЕФА, не се счита за „голямо международно“ по критериите на WADA. Но за световното първенство по футбол в Катар 2022 руските футболисти, ако се класират и преминат независимите допингови проверки, ще бъдат под неутрален флаг и без да чуват химна на страната преди всеки мач. Неутралните екипи важат и за Евро 2020.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране