25.04.2016 | 19:47
За първи път! Духовници мият краката на 12 деца на Велики четвъртък в „Александър Невски”
Това се прави по примера на Христос, който преди тайната вечеря измива краката на 12-те апостоли

За първи път български духовници ще измият краката на 12 деца в неравностойно положение на Велики четвъртък. Това съобщиха от ръководството на храм-паметника „Александър Невски”. От няколко години главата на Римокатолическата църква мие краката на затворници и бежанци. Това се прави по примера на Христос, който преди тайната вечеря измива краката на 12-те апостоли. В съобщението се уточнява:

Най-почтително съобщаваме, че с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 28 април т.г. в Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ след полагащата се на Велики четвъртък Василиева св. литургия от около 11.30 ч. за първи път ще се извърши богослужебното последование „Божествено и свещено умовение“ с умиване нозете на 12 деца от Първо помощно училище „Проф. дпн Г. Ангушев“, гр. София.Учтиво известяваме също така и че на 30 април т.г. – Велика събота, по повод най-големия празник за всички православни християни – Възкресение Христово, в Патриаршеската катедрала в 11.30 ч. ще бъде посрещната иконата „Света Богородица – Всецарица“, осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният чудотворен образ на споменатата икона, която помага на всички, притичващи се към нея с вяра онкологично заболели хора. Светият образ ще престои в Съборния за Българската православна църква храм до 2 май т.г. – втори ден на Възкресение Христово, когато св. Църква чества паметта на св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител Български, на когото е посветен южният олтар на Патриаршеската катедрала. След празничната Литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където за винаги ще бъде обект на свято преклонение.

При посрещането на чудотворната икона пред Катедралата тя ще бъде внесена в св. Олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май т.г. – Пасха Христова, ще бъде изнесена за поклонение от 11.00 ч. с цел измолване от Св. Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцерение както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ – Възкръсналият Иисус Христос.

Отечески призоваваме всички православни християни, живеещи или гостуващи в българската столица София, да вземат молитвено участие както в споменатите св. богослужби в Патриаршеската катедрала, така и във всички богослужения, извършващи се в столичните храмове през Страстната и Светлата седмица за Божие благословение.

Нека настоящите свещени дни да послужат на всички за благодатно озарение!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране