16.08.2019 | 18:49
Залогът на местния вот е голям и за ГЕРБ, и за БСП
Очертава се интересна и динамична кампания без ясен фаворит в София

Предизборната кампания за местните избори вече започна, а залогът е голям както за управляващите, така и за опозиция, смята Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

„На ГЕРБ този път няма да им е толкова лесно като през 2015-та година, а и сега Цветан Цветанов го няма. За БСП също залогът е голям, защото оставката на Корнелия Нинова, макар и оттеглена след евроизборите, прави така, че сега на местните избори е длъжна да направи добро представяне“, обясни Симеонов.

По думите на политолога най-интересни ще бъдат сблъсъците на вота в София и Пловдив.

Според социолога Кънчо Стойчев въпросът за това кой управлява една столица е еднакво важен, защото е символен:

„Ако управляващите загубят в София, измеренията на такава загуба могат да бъда две – загуба на кметското място или загуба на мнозинство в Общинския съвет. Струва ми се почти сигурно, че в софийския парламент ще загубят самостоятелното мнозинство. В различни комбинации е съвсем друг въпрос, но тази парламентарна местна власт – те ще я загубят според мен“, каза той.

Няма ясно изразен фаворит

Социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков смята, че тази предизборна кампания ще бъде много по-интересна от предишната, защото сега няма явно изявен фаворит.

„Потенциалната кандидатура на Мая Манолова е голямата въпросителна за цялата предизборна ситуация. Голямата трансформация на Манолова през последните години в ролята на омбудсман определено измести на заден план характеристиката ѝ на острието на БСП“, каза той.

Социологът очаква обявената преди ден кандидатура на Борислав Игнатов за кмет на София, издигнат от „Демократична България“, сериозно да размести пластовете и да внесе динамика в предизборната ситуация.

„Историческата логика е на страната на новото“

Стойчев коментира и шансовете на настоящия кмет Йорданка Фандъкова срещу омбудсмана Мая Манолова за кметския пост. Социолози виждат основната конкуренция за София между тях двете, а те все още не са обявили официално дали ще се кандидатират за поста. Въпреки това се очаква Фандъкова да се бори за трети мандат, а Манолова да бъде издигната като независим кандидат, подкрепен от БСП.

„Засега виждаме шансове и за двете фигури, които се спрягат, независимо че нямаме окончателно потвърждение нито за госпожа Фандъкова, нито за г-жа Манолова. Шанс имат и двете, но като че ли историческата логика е на страната на новото“, каза Стойчев.

По думите му съществува електорален потенциал за Мая Манолова и за шиуменът Слави Трифонов, който в края на юли обяви, че прави партия.

„Има нарастваща надежда у хората, че най-сетне нещо ще се появи и ще се промени, че най-сетне ще се тръгне по пътя на законността, по пътя на поставянето на управляващата класа на мястото ѝ“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране