04.08.2015 | 0:22
Земеделец се разби с хеликоптер край Хасково
Двамата пасажери не са пострадали

Хасковски земеделец катастрофира с новия си хеликоптер при опит да го вдигне във въздуха и да напръска нивите си. Инцидентът станал в неделя около 9 сутринта.

В падналия вертолет били фермерът Лилко Томанов и неговият син. По данни на очевидци, машината се вдигнала на няколко метра височина, но силен страничен вятър го изкарал от баланс и машината полетяла напред и надолу. Хеликоптерът заорал нос в земята после се обърнал и изпочупил перките си. Двамата пасажери в него не са пострадали.

Не е ясно кой точно е карал, но според източници от полицията и двамата, Лилко и неговият син, нямали свидетелство за правоуправление на подобна машина. Загубата на контрол и страничният вятър са причинили инцидента, смятат ченгетата. Късно следобед в понеделник Районна прокуратура-Хасково започна следствено дело за управление на въздухоплавателно средство без необходима правоспособност, при което са причинени имуществени вреди. Следственото дело продължава с разпит на свидетели и назначаване на технически експертизи.

До инцидента се е стигнало, след като земеделецът Лилко Томанов решил да си спести някой лев от плащане за селскостопанска авиация за пръскане на посевите му с пестициди. Лилко гледал стотици декари жито, царевица и други култури в землището на хасковското село Узунджово. Там обаче нямало други големи селскостопански машини и Томанов не можел да поделя разходите с колеги земеделци при ангажиране на селскостопанска авиация. Затова бизнесменът решил  да инвестира в собствена машина. Преди около месец си купил малък хеликоптер „Робинзон R 22 Beta” с който смятал да третира посевите си при далеч по-малко разходи. Дебютът бил в неделя сутринта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране