05.07.2017 | 0:01
Журналисти от внезапно спрян сайт в безизходица, търсят помощ от Борисов и Мая Манолова
Заплатите ни закъсняват, социалните ни осигуровки не са плащани с години, пишат от "Топновини"

Журналисти написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова и шоумена Слави Трифонов. Повод за действията им е безизходицата, в която са изпаднали. Преди няколко дни почина собственикът на сайта topnovini.bg – Николай Йонков, с което започват и проблемите за персонала. Ето целия текст на отвореното писмо без редакторска намеса.

“Отворено писмо от екипа на Topnovini.bg!

Уважаеми колеги,
Уважаеми,
Г-н Бойко Борисов,
Г-жо Мая Манолова,
Г-н Бисер Петков,
Г-н Слави Трифонов
Г-н Жоро Игнатов

Ние, репортерите от сайта Topnovini.bg, се обръщаме към вас с призив за съдействие и гласност на нашия случай. На 20 юни собственикът на медията, в която работим – Николай Йонков почина. В продължение на 10 дни продължихме да работим без промени.  На 1 юли 2017 година, наследниците на г-н Йонков съобщиха чрез главния ни редактор – Мустафа Мустафов, че преустановяват работата на сайта, а достъпът ни до редакцията е ограничен с два катинара. И всичко това с устни договорки, без никакви необходими документи.

Последва блокиране на акаунтите ни за публикации. Парадоксалното в случая е, че наследниците не могат да ни освободят, а ние не можем и да напуснем доброволно.  Същото се случи и с колегите от редакцията в Русе. Всичките 35 репортери от цяла България, работещи в сайта Topnovini.bg, сме в неведение какво се случва. Заплатите ни закъсняват, социалните ни осигуровки не са плащани с години. Не можем да ползваме отпуск или болничен, не можем да си прекратим трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по наше желание, тъй като в момента наследниците не са предприели решение за приемане на наследство или отказ от такова.

Създалата се ситуация не ни позволява да ползваме услугите на Дирекция „Бюро по труда“ или да предприемем каквото и да е. За нас остава загадка, кой и в качеството на какъв ограничи достъпът до работното ни място. Единственото, което ни позволиха да направим е да си вземем личните вещи в присъствието на упълномощен адвокат и счетоводител.

Наш колега се опита да напусне по собствено желание поради не изплащане на заплата, но от личен състав, който се намира в Русе му отказаха.  Поради липса на пряка комуникация с въпросните наследници на покойния Йонков, се наложи да се да се обърнем към всички институции в Шумен. Никой не ни даде конкретни решения досега. Предстои да сезираме и Прокуратурата. Очакваме този заплетен казус да бъде огласен и по някакъв начин разрешен. Молим за съдействие, защото никой не е застрахован да попадне в такава ситуация!”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране