20.08.2017 | 16:11
Ердоган към германския вицеканцлер: Кой си ти, за да говориш за президента на Турция?
Ти говори с външния министър на Турция. Знай си положението, каза той

Кой си ти, че да говориш за президента на Турция? Така се обърна турският президент Реджеп Ердоган към германския вицеканцлер и министър на външните работи Зигмар Габриел.

Острата фраза е продължение на размяната на новата размяна на реплики между турски и германски полицити, започната от самия Ердоган в петък. Тогава турският държавен глава в пряк текст призова сънародниците си, живеещи в Германия, да не подкрепят нито една от основните политически партии на парламентарните избори на 24 септември. Причината е, че политическите сили били „врагове на Турция“ и се състезавали кой ще обиди повече южната ни съседка по време на предизборната кампания.

Ердоган включи в списъка си Християндемократичния съюз на канцлера Меркел, СДП, към която принадлежи Габриел и Зелените.

Вчера германският външен министър се възмути открито от думите на Ердоган и заяви, че те са „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия” и призова избирателите да не се поддават на внушенията и да „влизат в играта на Ердоган”.

„Има едни външни министри; веселят се и си празнуват вкъщи. Въобще не си знаят положението и хала. Кой си ти, та да говориш на президента на Турция? Ти говори с външния министър на Турция. Знай си положението“, обърна се Ердоган към Габриел.

Той също така пита социалдемократа на колко години е и какво е политическото му минало. Габриел е на 58 години и беше председател на СДП от 2009 до тази година, един от най-дълго задържалите се лидери на партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране